fbpx

Dijital’de Kişisel Marka Oluşturmak

Günümüzde dijital platformlar aracılığıyla kişisel markalar oluşturmak oldukça moda. Bunu en basit olarak Instagram üzerinden kendi hazırladığı ev yemeklerini satan bir ev hanımından, SEO alanında kendini geliştirmeyi başarmış bir dijital pazarlamacının marka yönetmesine kadar geniş bir katsayıda inceleyebiliriz.

Kişisel Marka Oluşturmak

Dijitalde kişisel marka oluşturmak başlığını o yüzden tümdengelim şekliyle inceleyerek, bu adımları atmak isteyen bir kişinin hangi sırayla atması gerektiğini ele alacağım. Ayrıca hazırladığım detaylı dijital pazarlama eğitiminden faydalanmak için siz de eğitimlerime kayıt olabilirsiniz.

Dijital platformlarda kişisel marka oluşturma adımlarına geçmeden öncesinde, dijital marka yönetimini ve hangi platformların ne gibi artıları ve eksileri olduğunu ele alacağız. Hazırsanız başlayalım.

Dijital Marka Yönetimi Nedir?

Dijital marka yönetimi; belirli bir marka, kurum ya da şahsın, dijital platformlar aracılığıyla yaptığı tüm pazarlama ve iletişim çalışmalarına verilen isimdir.

Bu çalışmalar için sosyal medya, web siteleri ya da arama motorları kullanılmaktadır. Klasik reklamcılık yöntemlerinde yer alan daha fazla kitleye hitap etme çabası yerine, doğrudan hedef kitleye yönelik çalışmalar yürütülüyor olması sayesinde rekabet daha güçlüdür.

Dijital marka yönetimi zannedilenin aksine sadece bir ürünü satmak, bir hizmeti tanıtmak ya da bir etkileşim alanı yaratmak için değil, dijital kurumsallaşma yapılandırmaları için de uygulanabilmektedir. Örneklerle durumu anlatmak gerekirse eğer;

Ulusal bir kot firması, dijital marka yönetimi ile birlikte:

  • Marka bilinirliğini arttırabilir.
  • Potansiyel müşterileriyle etkileşim kurabilir.
  • Marka kurumsallığını dijital alana taşıyabilir.
  • Yeni ürünlerini tanıtabilir.
  • Sahip olduğu ürünleri dijital alanda satabilir.
  • Satış sonrası hizmet sağlayabilir.

Kişisel marka oluşturmak isteyen bir dijital pazarlama uzmanı üzerinden ele alırsak eğer:

  • Sunduğu hizmeti ya da ürünleri doğrudan hedef kitleye sunabilir.
  • Mevcut müşterilerinden aldığı reaksiyonu, potansiyel müşterilerine de ispatlayabilir.
  • Doğrudan satış yapabilir.
  • Rekabette olduğu firmaları daha hızlı değerlendirebilir ve marka kurumsallaşmasını buna göre şekillendirebilir.
  • Belirli bir kazanç sınırına kadar yapacağı kâr için vergi mükellefi olmak zorunda olmayabilir.

Dijital alanda yapılan yatırımları marka hiyerarşisinde değerlendirirsek eğer; alışılagelmiş pazarlama ve kurumsallık çalışmaları yerine dijital alanda yapılan çalışmalar, daha fazla olumlu geri dönüş sağlatmaktadır.

Özellikle pandemi koşullarıyla birlikte dijital marka yönetiminin faydalarını daha fazla gördüğümüz düşünüldüğünde, bu durumun Web 3.0 ile birlikte daha da gelişeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Web 3.0 hakkında siz de detayları öğrenmek isterseniz, hazırladığım içerikten faydalanabilirsiniz.

Dijital Kurumsallık

Dijital kurumsallık, bir işletme ya da markanın belirli bir kişiye bağlı olmadan eylemlerini ve otoritesini sürdüren bir yapı içerisinde olduğunu ifade eden bir terimdir.

Dijital alanda yapacağınız bütün marka yönetimi eylemlerini de aslında dijital kurumsallaşma çalışmaları altında izlemek gerekmektedir. Bir fiziksel işletmede, potansiyel bir müşteri için hangi eylemler izleniyorsa, aslında dijital bir işletmede de aynı işlemlerin izlenmesi gerekmektedir.

Fiziksel Bir İşletme ile Dijital Bir İşletme Arasındaki Benzerlikler

Fiziksel bir işletmede konum oldukça önemlidir, işlek bir caddede dükkan işletmek her işletmecinin hayalidir. Dijital işletmede de iyi bir domaine ya da sosyal medya ismine sahip olmak fark yaratmaktadır.

Fiziksel bir işletmede pano, ışıklandırma ve vitrin potansiyel müşterilerin işletme hakkında ilk reaksiyonları açısından oldukça önemlidir, ilk olarak göze hitap etmek satışı oldukça kolaylaştırır. Dijital işletmede de iyi bir tasarım, görsel ve yazılı düzen oluşturulması, ilk reaksiyon içinde ziyaretçinin, ziyaret ettiği site ya da sosyal medya hesabı hakkında fikrini olumlu etkileyen bir yöntemdir.

Fiziksel bir işletmede pazarlama oldukça önemlidir. Pazarlamayı en basit olarak billboard reklamı, broşür dağıtımı ya da dergi ve gazete ilanlarıyla yapabilmek mümkündür. Dijital işletmede de pazarlamayı sosyal medya reklamları, marka ortaklıkları, influencer ve arama motoru reklamlarıyla yapmak mümkün.

Fiziksel bir işletmede satış oldukça önemlidir, potansiyel müşterinin ihtiyaçlarını doğru analiz ederek bu duruma uygun olarak satışın tamamlanması hedeflenir. Diksiyon, kullanılan kelimeler ve müşteriye yaratılan alan her zaman dikkatli bir şekilde seçilir. Dijital işletmede de satış aynı standartlar içerisinde gerçekleştirilir ve potansiyel müşteri ile girilen diyaloglarda her zaman bir kurumun ismini taşımanın ağırlığı yansıtılır.

Fiziksel bir işletmede satış sonrası hizmet doğrudan satış adresinde ya da firma merkezinde gerçekleştirilebilir.

Her müşterinin potansiyel olarak getirebileceği müşteriler değerlendirilerek, satış sonrası hizmette markanın kalitesini her zaman en üst seviyede tutmak amaçlanır. Dijital bir işletmede ise durum fiziksel bir işletmeden çok daha karmaşıktır. Dijital alanda alacağınız olumsuz bir yorum, sitenizi ziyaret eden bütün kullanıcıların erişimine açık olabilir.

Fiziksel bir işletmede her departman için ayrı bir uzman olması, işletmenin potansiyel müşteri üzerinde kurduğu hiyerarşiyi ispatlamak adına oldukça önemlidir. Dijital işletmeler de bu anlamda kurdukları marka ortaklıkları sayesinde, potansiyel müşterilerine sadece kendi hizmetlerini satmayarak, iş ortaklarının sunduğu hizmetleri de satabilmesi mümkün kılınabilmektedir.

Kişisel Marka Nasıl Oluşturulur?

Kişisel marka oluştururken, temel iki rehberimizin dijital marka yönetimi ve dijital kurumsallaşma çalışmaları olduğunun altını çizmekte fayda var. Böylece yapılacak çalışmalarda her daim bir referansa sahip olarak ilerleyebiliriz. Kişisel marka oluşturma adımlarına geçecek olursak eğer;

Sunduğunuz Hizmeti ya da Ürünleri Nitelendirin

Bir marka hiyerarşisi oluşturmanın en temel adımı, sunulan hizmet ya da ürünlerin belirli bir niteliği karşılayıp karşılamadığından geçmektedir. Bu niteliği de dijital platformlarda sunmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Örneğin kendi ördüğü kazakları satarak gelir elde eden bir üniversite öğrencisi olduğumuzu varsayalım.

Instagram üzerinden oluşturduğumuz bir hesap üzerinden bu ürünlerimizi satmaya ve kişisel marka oluşturma çabasındayız. Bizim sosyal medya hesaplarımız tamamen ürünlerimiz ve ürünleri üretme biçimlerimizle oluşmak zorundadır. Bunu daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse:

  • Birçok açıdan ürünün fotoğrafını çekmeliyiz. Ürünü denemesi için denetmeli ve üzerine yakıştığını düşündüğümüz bir arkadaşımızdan konu mankenliği yapmasını isteyerek ondan da faydalanabiliriz.
  • Ürünü hazırlarken kullandığımız eşyaları ve ürünü ne kadar zorluklarla oluşturduğumuzu görsel ya da videolarla hazırladığımız sunularla paylaşabiliriz.
  • Ürünü nasıl hazırladığımızı ve ürünün bütün materyallerini açıklama kısmına yazarız. Unutmayın günümüzde giyim sektörü, marka kimliği üzerinden satışlarını gerçekleştiriyor. Biz de bir marka kimliği yaratarak, bizim ürünlerimizi tercih eden insanların bu marka kimliğine ortak olduğu imajını yansıtmamız gerekiyor.
  • Ürünleri oluştururken belirli bir kreasyon bandına yerleştiririz. Mevsimlerine göre ya da kullanım alanlarına göre bir tema oluşturabiliriz. Örneğin kışlık kazaklar oluşturduğumuz hikayesinden devam edersek, ‘’Kahve Dumanı’’ gibi isimler koyabilirsiniz. Bu ayrıca ürünün niteliğini de arttıracaktır.

Yani elinizde yer alan bütün hizmet ya da ürünleri analitik bir şekilde değerlendirerek, olabildiğince çözümlememiz gerekmektedir. Böylece sayfanızı ziyaret edenlerin tamamı potansiyel bir müşteri olarak, kendileriyle ilişkilendirebilecekleri bir ürün ya da hizmet bulabilme ihtimalini arttırmış olacaklar.

Satış Sonrası Aldığınız Reaksiyonları Paylaşın

Satış sonrası aldığınız reaksiyonlar, sizi bir şekilde takip eden ya da ilk kez gören potansiyel müşterileriniz için oldukça önemlidir. Sonuçta insanoğlu kitle bilinciyle hareket etmektedir.

Hatırlar mısınız bilmiyorum ama yıllar öncesinde yayınlanan bir Regal beyazeşya reklamı vardı. Bir deney grubu oluşturularak aynı iki ürünün kıyaslaması yapılıyor, sadece marka bilinirliği farkından dolayı da insanlar çok para vermek pahasına bilinen markayı tercih ediyordu. Regal’i temsil eden kişi de bu durumun ne kadar gereksiz olduğundan bahsediyordu.

Ancak olayın aslına bakacak olursak; marka hiyerarşisi sadece satış ya da ürün kullanımı sırasında değil, satış sonrasında da oldukça önemli bir paydayı oluşturmaktaydı. Marka bilinirliği birçok anlamda kullanıcı deneyimini etkileyen bir faktördür. Satın alınan bir ürünün aynı niteliğe sahip olması, ürünün çıkartacağı potansiyel problemlerde kullanıcıların iade ya da satış sonrası desteği alabilmelerine engel olabilmektedir. Çok sevdiğim bir atasözü olan ‘’Para yalan söylemez’’ tam da buraya yakışan bir söz aslında.

Oluşturduğunuz bireysel marka çalışmalarında, müşterilerinizin sizin için oluşturduğu olumlu referansları paylaşın ve göz önünde bulundurun.

Müşterilerinizi Ayrıcalıklı Hissetirin

Bir ürün ya da hizmeti internet üzerinden arattığınızda, karşınızda onlarca alternatif olan bir arama motoru ya da sosyal medya sayfası çıkabilir. Bu kadar rakip olan platformlar arasında nasıl fark yaratabilirsiniz? Bu durumu alehinize çevirerek. İnsanların niş ürün ve hizmetlere karşı çok büyük bir zaafı vardır. Bunu da psikolojide yer alan kendini özel hissetme eğilimine bağlayabiliriz.

  • Ürün ve hizmetlerinizde müşterilerinize onlara kendilerini özel hissettirecek şekilde iletişim kurmak bu aşamada atmanız gereken ilk adım.
  • Müşterilerinize sağladığınız hizmetlerde küçük hediyeler ya da ödüllendirmeler de satacağınız hizmetin ardından, müşterinizin marka elçisi gibi sizinle ilgili etkileşimler oluşturmasına olanak sağlayacaktır.
  • Satış sonrasında düzenli olarak iletişim kurarak, sağladığınız hizmetle ilgili reaksiyonlarını ölçmek de yine ödüllendirilebileceğiniz bir geri dönüş yöntemi olacaktır.

Yılın Belirli Dönemlerinde Kampanyalar Düzenleyin

Çeşitli fiyat, hizmet ve ürün kampanyası; satış ve pazarlamanın en önemli kriterlerinden birisidir. Bayram ya da özel günlerde oluşturacağınız kampanyalar hem marka duyarlılığınızı daha yukarıda gösterecek hem de daha önce markanız hakkında fikir sahibi olan ancak müşteriniz olmamış ziyaretçilerinizi de teşvik edecektir.

Her Platformda Erişilebilir Olun

Dijital alanda kişisel marka oluşturmanın en önemli adımlarından birisi de her plaformda erişilebilir olmaktan geçmektedir. Dijital alanda erişilebilir olmak için sosyal medya hesaplarınızı aktif kullanmalı, arama motorları için optimizasyon çalışmaları yapmalı, iletişim kanallarının hepsinde bulunmalı ve kurumsal bir web siteye sahip olmalısınız. Bu sayede birçok avantaj yakalamayı başarabileceksiniz.

  • Marka güvenirliği arttıracak, potansiyel müşterilerinize daha çok güven sağlamayı başarabileceksiniz.
  • Marka tanınırlığını arttıracak, yer aldığınız bütün platformun kullanıcılarıyla etkileşim kurabileceksiniz.
  • Belirli bir görsel, video ya da yazılı paylaşımınızı, aynı anda birçok platformda paylaşabilecek ve daha etkili olmasını sağlayabileceksiniz.

Paylaşımlarınız Belirli Bir Düzen Taşımalı

Yer aldığınız dijital alanlarda, belirli bir şemayı takip ederek paylaşım yapmanız gerekmektedir. Paylaşım yaptığınız ürün ya da hizmet ile ilgili, marka adınızı görmeden bile insanlar bunun sizin firmanız tarafından sağlandığını anlayabilmelidir.

Bunu görsellerde çerçevelerle, videolarda temalarla, yazılarda ise kullandığınız giriş cümleleriyle oluşturabilirsiniz. Ayrıca paylaşımlarınızı haftalık ya da aylık olarak ele alarak, her paylaşım için belirli bir gün ve saat belirlemeniz gerekmektedir.

Bu sayede paylaşımlarınız kitleleriniz tarafından daha fazla etkileşimle karşılanacaktır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhaba Kamil Bey,
    Türkiye’de kişisel markalar arasında en iyilerinden birisiniz.
    Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Özellikle Regal örneği Harika olmuş!
    Başarılarınızın devamını dilerim..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı