Adwords Uzmanı
Google Ads, web sitenizin daha geniş kitleler tarafından ziyaret edilmesini sağlamak için kullanabileceğiniz bir çevrim içi pazarlama aracıdır. Google Adwords Uzmanı ise işletmeler adına bu aracı kullanan, mevcut reklam kampanyalarını optimize eden ve yeni reklam stratejileri geliştiren bir profesyoneldir.
Hazırladığım bu kapsamlı rehberde, Google Ads hakkında ihtiyaç duyduğunuz çoğu bilgiyi bulabileceğinizi garanti ediyorum. Bu yazıyı dilerseniz, kampanyalarınızı tek başınıza yürütürken bir kılavuz olarak kullanmak için favorilerinize kaydedebilirsiniz. Ayrıca gönderinin sonuna eklediğim iletişim kanallarını kullanarak, Google Adwords Uzmanı teklifi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Dijital reklamcılık dünyasının en kullanışlı aracının derinliklerine inmeden önce, bazı ilginç istatistikleri sizinle paylaşmak istiyorum:
- Google Ads reklamlarına tıklayan kullanıcıların bir şey satın alma olasılığı %50 daha fazladır.
- Dijital reklamlar, marka bilinirliğini %80 oranında arttırmaktadır.
- Google’da her saniye 63.000 arama yapılmaktadır.
- Masaüstü tarayıcılardan yapılan aramaların %90’ı Google üzerinden gerçekleştirilmektedir.
- Arama motoru pazarının %76’sı Google’a aittir.
- Ücretli aramalarda, pazar payının %73’ü Google’a aittir.
- Küçük ve orta işletmelerin %65’i PPC ödeme modelinde bir reklam kampanyası yürütmektedir.
- Yapılan aramalarda, tıklamaların %76’sı en üstte konumlanmış ilk üç ücretli reklama gitmektedir.
- Tüketicilerin %35’i, bir ürünü Google’da aradıktan sonra 5 gün içinde satın almaktadır.
İçindekiler
Google Ads Nedir?
Google, Google Adwords aracının ismini 24 Temmuz 2018 tarihi itibariyle Google Ads olarak güncellemiştir.
Google Ads, Google ortak ağındaki reklam kampanyalarını planlamak ve düzenlemek için Google tarafından kullanıma sunulan bir araçtır. Google’ın arama sonuçlarında ilk sayfada reklam verebilmenizi sağlayan bir hizmettir. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi, tüketicilere daha hızlı bir şekilde ulaştırmanın en güvenilir yollarından biridir.
Web sitesini, kariyer hedefine ulaşmak için kullanmak isteyen her şirket, Google Ads reklamlarında kullanmak için pazarlama bütçesinden pay ayırmalıdır.
Google Ads reklamları için PPC (Pay Per Click – Tıklama Başına Ödeme) ücretlendirme modeli kullanılmaktadır. Bu, yalnızca SERP’in en üstünde yer alan reklamınız gerçekten tıklandığı zaman ödeme yapacağınız anlamına gelmektedir.
Ayrıca bir Google Adwords Uzmanı, müşterilerini pazarlama hedeflerine ulaştırabilmek için Ads kampanyalarını optimize etme becerisine sahip olmalıdır.
Google Ads Nasıl Çalışmaktadır?
Arama ağı için bir Ads kampanyası oluştururken öncelikle anahtar kelimelerinizi belirlemeniz gerekmektedir. Bu seçim, biraz deneyime dayalı olarak yapılsa da anahtar kelime seçimi için yararlanabileceğiniz birçok araç vardır.
Anahtar kelime (keyword) kavramının ne olduğunu çok iyi bildiğinize adım gibi eminim. Ancak yazının bu aşamasında, kavramın önemini vurgulamak için tanım yapmadan geçmek istemiyorum. Anahtar kelimeler, sunduğunuz bir ürün veya hizmetin potansiyel müşterileriniz tarafından aratılırken kullanılacağını düşündüğünüz sözcüklerdir.
Oluşturacağınız reklamlarla, belirlediğiniz anahtar kelimeleri eşleştirirsiniz. Böylece, bir kullanıcı benzer terimleri arattığında veya sizinle alakalı bir web sitesini ziyaret ettiğinde, reklamınızın yayınlanmasına izin vermiş olursunuz.
Örneğin, İzmir’de bir hamburgerci işlettiğinizi varsayalım. “Hamburger sipariş” anahtar kelimesini, İzmir’de, eve hamburger teslimini tanıtan bir reklamda kullanabilirsiniz. Bir kullanıcı “hamburger sipariş” anahtar kelimesini ya da benzer bir ifadeyi Google’da arattığında, arama sonuçlarında ya da ilgili web sitelerinde reklamınızı görecektir.
Google Ads Gösterilecek Reklamları Nasıl Belirler?
Bir kullanıcı Google’da her arama yaptığında veya reklam verilen bir web sitesini ziyaret ettiğinde, Google Ads tarafından adeta bir açık arttırma gerçekleştirilir.
Google Ads, açık arttırmaya katılan her bir reklamın, yani anahtar kelimenin (arama amacının), reklam sıralamasını hesaplar. Reklam sıralaması, yayınlanmaya uygunluğu ve reklamın rakiplerine göre konumu dikkate alınarak belirlenir. Genel olarak bazı eşikler aşıldıktan sonra, en iyi konuma sahip reklam birinci sıraya yerleştirilir ve konum sıralamasına göre diğer reklamlar listelenir.
Google Ads Reklamları Nasıl Sıralanır?
Google Ads, reklamların nasıl sıralanacağını aşağıda gördüğünüz beş temel faktöre göre belirlemektedir:
- Teklif
- Reklamlarınızın ve Açılış Sayfanızın Kalitesi
- Minimum Reklam Sıralama Eşikleri
- Arama Bağlamı
- Reklam Uzantılarının ve Diğer Reklam Biçimlerinin Etkisi
Teklif
- Reklam kampanyanızı oluştururken, reklamınıza yapılan her tıklama için harcayabileceğiniz maksimum tutarı Google Ads’e belirtirsiniz. Bu, kampanyanın PPC (Tıklama Başına Maliyet) teklif stratejisine sahip olduğu ödeme modelleri için geçerlidir.
- Harcayacağınız miktar, genellikle pratikte daha düşük olur.
- Her zaman teklifi değiştirmek, reklamı askıya almak, istediğiniz zaman devam ettirmek ve kalıcı olarak iptal etmek mümkündür.
Reklamlarınızın ve Açılış Sayfasının Kalitesi
- Google Ads, reklamınızın gösterileceği web sitesinin (açılış sayfasının) alaka düzeyini ve kullanışlılığını reklamın gösterileceği kullanıcılara göre dikkate almaktadır.
- Reklamınızın değerlendirilmesini, Google Ads hesabınızdaki Kalite Puanı bölümünden takip edebilirsiniz.
- Kalite puanınızın istediğiniz değerden düşük çıkması durumunda, bu değeri optimize edebilir yani iyileştirebilirsiniz.
Minimum Reklam Sıralama Eşikleri
- Google Ads, kaliteye önem vermektedir. Bu nedenle, bir reklamın belirli bir konumda gösterilebilmesi için karşılaması gereken minimum kalite eşikleri vardır.
- Reklamlarınızı oluşturduktan sonra yayınlanmadıklarını tespit ederseniz, muhtemelen reklamınız istenen kalite standartlarını ulaşmamış demektir.
Arama Bağlamı
Google Ads, reklam sıralamasını hesaplarken arama bağlamını tespit etmek için şu faktörlere dikkat etmektedir:
- Kullanıcının arattığı kelimeler,
- Aramanın yapıldığı coğrafi konum,
- Kullanılan cihazın türü (bilgisayar veya cep telefonu),
- Cihazda daha önce gösterilen reklamlar,
- SERP’lerde görüntülenen sonuçlar,
- Kullanıcının ek özellikleri.
Örneğin, web siteniz mobil ara yüze uyumlu değilse, reklamınız muhtemelen akıllı telefonu veya tabletten arama yapan kullanıcıların cihazlarında gösterilmeyecektir.
Reklam Uzantılarının ve Reklam Formatının Etkisi
Bir reklam oluştururken, iletişim bilgilerinizi veya sitenizdeki bir sayfaya bağlantı verme gibi bilgileri ekleyebilirsiniz. Bu ek bilgiler, reklam uzantılarıdır.
Google Ads, kullandığınız uzantıları ve seçtiğiniz reklam formatının reklam performansı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Konum sıralamasını hesaplarken bu değerlendirmeyi de dikkate almaktadır.
Google Ads Kampanyalarının Maliyeti Ne Kadardır?
Google Ads, farklı türde yürütebileceğiniz reklam kampanyaları için özel olarak hazırlanmış, birbirinden farklı teklif stratejilerine sahiptir.
Kampanyanız için hedeflediğiniz ağlara, tıklamalara, gösterimlere, dönüşümlere ve görüntülemelere bağlı olarak ihtiyaçlarınıza en uygun stratejiyi benimseyebilirsiniz. Önemli olan önce kampanyanızın hedeflerini belirlemektir, ardından kendinize en uygun teklif stratejisi ile yola devam edebilirsiniz.
Google Ads ile bütçe kontrolünün tamamen sizin elinizde olduğunu kesinlikle unutmamalısınız. Her yeni günde, kampanyaya ayırdığınız bütçeye istediğiniz şekilde karar verebilirsiniz.
Reklamların en yoğun ilgi gördüğü günlerde Google Ads, bu değerli tıklamaları kaçırmamak için günlük bütçenizin üzerine %20 oranında ek harcama yapabilmenizi sağlar.
Reklamların daha az ilgi gördüğü günlerde ise bütçeniz otomatik olarak düşürülür. Böylece bir ay sonunda harcadığınız tutar, ay başında belirlediğiniz limit civarında olur. (Kampanyanıza bir ay devam ettiğinizi varsayarsak.)
Başarılı Bir Google Ads Kampanyası Nasıl Yürütülür?
Bir Google Ads kampanyasını, oldukça kolay bir şekilde başlatabilirsiniz. Google Ads, herkes tarafından erişilebilir bir platformdur. Hesap oluşturmak ve Google’a ödeme yapmaya başlamak oldukça kolaydır. Tüm bu adımlar son derece basittir ve bunu her kullanıcı yapabilir. Ancak doğru miktarda yatırım yapmak ve şirket için değer yaratacak başarılı sonuçlar elde etmek, doğru stratejiler uygulandığı takdirde ortaya çıkar.
Google Ads kampanyası başlatmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler vardır. Kampanya başladığında bütçeniz, ROAS’ı üst düzeye çıkarmak için sürekli optimize edilecektir. Çünkü 5 birim harcayarak 3 birim kazandığınız bir kampanya, başarılı bir sonuç vermiyor demektir.
Örneğin, arama ağı kampanyalarına yatırım yaptığınızı varsayalım. Sitenize birçok tıklama alıyorsunuz ve gelen ziyaretçilerin birçoğu da sitenizde vakit geçiriyor. Ancak dönüşüm olmuyor, yani herhangi bir satın alma işlemi gerçekleştirilmiyor. Peki, bunun sebebi ne olabilir?
Belki de en temel faktörleri gözden kaçırıyor olabilirsiniz:
- Siteniz, farklı cihazlara ve tarayıcılara uyumlu davranıyor mu?
- Ziyaretçilerinizi harekete geçirecek mesajlarınız var mı?
- Açılış sayfası optimize edilmiş mi?
- Anahtar kelimeler gereğinden az veya çok mu?
- Bütçenizi daha verimli hale getirmek için uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanmayı hiç düşündünüz mü?
- Bütçeniz verimli bir şekilde kullanılıyor mu?
- Pazarlama kampanyalarınızı gözden geçirdiniz mi?
Tüm bu sorulara cevap vermekte zorlanıyorsanız veya gözden kaçırdığınız noktaların farkına vardıysanız, bir profesyonelden yardım almayı düşünebilirsiniz. Kampanyanızdan başarılı sonuçları elde edebilmek ve bütçenizi verimli bir şekilde kullanabilmek için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Başarılı bir kampanya yürütmek, başta aşağıdaki çalışmalar olmak üzere çok daha fazlasını içermektedir:
- Reklam verme hedefinizi tam olarak tanımlama,
- Ürünlerinizi ve ne kadar kar hedeflediğinizi anlama,
- Hangi kampanya ve reklam türlerinin işletmenize uygun olduğuna karar verme,
- Anahtar kelime araştırması yapmak,
- Maliyetleri düşürmek için doğru kampanya yapısını oluşturmak,
- Daha etkili bir Google Ads kampanyası için ilgi çekici kampanya fikirleri bulmak,
- Reklamlarınızı daha davetkâr hale getirmek için “reklam uzantıları” oluşturmak,
- Farklı reklam formatları için farklı metinler oluşturmak,
- İhtiyaç duyulması halinde, birkaç farklı reklam afişi tasarlamak,
- Google Analytics’i, dönüşümleri izlemek için ayarlamak,
- Dönüşümleri takip etmek için web sitenizde küçük değişikler yapmak.
Tüm bu adımları uygulamak oldukça zaman alıcı bir iştir. İyi kurgulanmış reklam kampanyaları, kesinlikle paradan ve zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Adwords Uzmanı Ne İş Yapar?
Daha önce de belirttiğim gibi, Google Ads kampanyalarına çoğu durumda ihtiyacınız vardır. Bu kampanyaları başlatmak en başta oldukça basittir, ancak başarılı sonuçlar almak ekstra bir özveri gerektirir.
İyi bir planlamanın birbirinden farklı unsurları vardır ve hepsi de eşit derecede önemlidir.
Küçük ve büyük şirketlerde başarılı bir şekilde dijital pazarlama kampanyalarından görev aldığım için Google Ads kampanyanıza gerekli desteği sağlayabilirim. Her girişimci, yeni müşterilere ve yeni pazarlara ulaşmayı ister. Aynı zamanda her ölçekteki şirket ve işletmeye uygun bir çözüm vardır.
Mevcut Google Ads Kampanyalarında Danışman Olarak Görev Alır
Mevcut Google Ads kampanyalarınızın analizini yaparak, düzeltmeniz gereken kritik sorunlara işaret edebilir. Böylece tüm bütçenizi ve zamanınızı boşa harcamadan, gerekli önemleri zamanında alabilirsiniz.
Kampanyanızı Optimize Eder
Reklam kampanyalarınızı, hâlihazırda ayırdığınız bütçeyi arttırmadan optimize ederek aldığınız verimi arttırabilir. Bu sayede çok daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Yeni Kampanya Stratejileri Geliştirir
İşletmenizi ya da şirketinizi tanıtmak için daha önce Google Ads’i kullanmadınız, ancak şimdi bunu yapmanın zamanının geldiğini mi düşünüyorsunuz? Bir Adwords uzmanı, bütçenize ve web sitenize en uygun şekilde, ihtiyaç duyduğunuz kampanya stratejilerini sizin için geliştirebilir.
Google Ads Kampanyalarınız için Neden Birlikte Çalışmalıyız?
Daha fazla kullanıcıya ve tüketiciye ulaşabilmeniz için mükemmel diyebileceğim dijital pazarlama stratejilerini sizin için geliştirip uygulayabilirim:
- Mevcut kampanyalarınızı, eksikliklerinizi belirleyerek optimize ediyorum.
- Şirketiniz için size özel olacak benzersiz çözümler tasarlıyorum.
- İşletmenize somut sonuçlar getirecek dijital reklam kampanyaları oluşturuyorum.
- İhtiyaç duyduğunuz yardım için en üst düzeyde danışmanlık hizmeti garantisini veriyorum.
- Dijital dünyanın ve dijital pazarlamanın dünyasını yakından tanıyorum, sizi sonuca götürecek çözümler üretiyorum.
- Kampanya döneminde elde ettiğimiz sonuçlara göre, kampanyanızda gerekli değişiklileri yaparak yola devam ediyorum.
İletişime geçmek için aşağıda bulunan formu doldurunuz ya da [email protected] mail adresine mail gönderiniz.
Sık Sorulan Sorular
Google Ads, yalnızca arama ağlarına mı reklam vermenizi sağlar?
Hayır. Google Ads arama ağının yanı sıra, şu tarz reklamlar da verebilmenizi sağlar: Web sitelerinde gördüğünüz görüntülü reklamlar, YouTube’a video reklamları, Gmail reklamları, sitenizi ziyaret etmiş kullanıcılara gösterilecek reklamlar…
Tüm bunların yanı sıra metin odaklı reklamlardan hareketli afişlere ve videolara kadar birbirinden farklı birçok reklam biçimi vardır.
Google Ads ve SEO arasındaki fark nedir?
SEO, çok daha uzun vadeli bir stratejidir. Sonuç olarak size daha fazla organik arama ve trafik getirmek için çevrim içi varlığınızı güçlendirmenizi amaçlar.
SEO için bir ödeme yapmanıza gerek yoktur ancak zaman alıcı bir yoldur. Ayrıca SEO çalışmaları, dijital pazarlama stratejilerinizin her zaman vazgeçilmez bir parçası olmalıdır.
Google Ads ise sitenize trafik çekmenin hızlı bir yoludur. Kurulumu ve hayata geçirilmesi SEO’ya oranla çok daha hızlıdır. Ayrıca, genellikle kullanıcıların reklamınıza yaptığı her tık için para ödersiniz.
SEO’da trafiği almadan önce, Google Ads’te ise kullanıcılar reklamınıza tıkladıktan sonra ödeme yaparsınız.
Google Ads’i kendi kendime kullanamaz mıyım?
Tabii ki de kullanabilirsiniz, ancak bir önceki sorunun cevabını tekrar okumanızı tavsiye ediyorum.
Ads, şirketiniz için birçok şeyi değiştirebilir ve oldukça güçlü bir araçtır. Ancak yanlış ölçütleri değerlendirirseniz, aynı oranda kötü bir deneyime dönüşmesi oldukça muhtemeldir. Google bile en güvenilir ölçütün Tıklama Oranı olduğunu söylemektedir ancak sadece buna dikkat etmek, tek başına yeterli değildir. Bu yüzden Google Analytics’i doğru şekilde kurarak, daha fazla veri elde etmek için Ads’e entegre etmeniz gerekir.
Google Ads’in tüm inceliklerine hâkim değilseniz, başarılı sonuçlar elde etmeyi beklememelisiniz. Çünkü gereğinden fazla harcama yapma eğiliminde olmanız oldukça olasıdır.
Başarılı bir kampanya yürütebilmek için, öğrenmeye çok zaman ayırmanız gerekir. Bunun ile ilgili online ve birebir olarak hazırladığım eğitimime göz atmanızı öneririm. > kamilkeles.com/google-ads-egitimi/
Sonuç Olarak
Başarılı bir reklam kampanyası yürütebilmek için dikkat etmeniz gereken onlarca püf noktası ve teknik detay vardır. Google Adwords Uzmanı tüm bu işleri sizin adınıza yürüten ve yeni kampanya stratejileri geliştiren kişidir. Ne zamanınızı ne de paranızı boşa harcamamak için Ads kampanyalarınızda profesyonel destek almaktan kesinlikle çekinmemelisiniz.
Bir Google Adwords Uzmanı teklifi almak istiyorsanız aşağıda bulunan formu doldurabilir ya da WhatsApp aracılığı ile tarafımız ulaşabililirsiniz.
İletişime geçmek için aşağıda bulunan formu doldurunuz ya da [email protected] mail adresine mail gönderiniz.
Merhaba sayın yönetici,
Halihazırda bir reklamım google ads ile yayında fakat bazı sorularım ve sorunlarım var. Mesela her aramada reklamım gözükmüyor ama rakip formaların reklamları çıkıyor. Reklam bütçem en üstte olmasına rağmen neden alakasız reklamlar benim reklamımın önünde çıkıyor? Neden benim reklamım çıkmıyor.
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum
Şimdiden teşekkürler
Merhabalar,
Öncelikle Google Ads Arama ağı kampanyaları sadece teklif, bütçeye bağlı çalışmaz.
Bu nedenle dikkat etmeniz gereken bir çok unsur vardır.
Etkileyen ana unsurlar:
1.Kampanya, Reklam Grubu ve Anahtar Kelime Yapısı
2.Alakalı ve Çekici Bir Reklam Metni Yazın
3.Mümkün Olduğu Kadar Çok Alakalı Reklam Uzantısı Ekleyin
4.Negatif Anahtar Kelimeler Kullanın
5.Açılış Sayfası Performansı
6.Site Hızını Arttırın
Bu 6 madde üzerinden reklamlarınızı değerlendirebilirsiniz.
Özellikle bu durumda açılış sayfası performansı ve kalitesi çok büyük etken sağlamaktadır.
Umarım, fayda sağlar.
Bol trafikli günler 🙂
Merhaba bir soru sormak istiyorum. Sokak arasında sıradan bir psikolog veya veteriner için ne kadar reklam harcaması gerekli 2000-3000 yeterli midir normal bir ara mahalle olarak düşünebilirsiniz
Selamlar Ahmet Bey, bu bulunduğunuz şehirlere göre değişiyor. Her kelimenin maliyeti değişiyor. Bunu Google Ads Kelime Planlayıcısı alanından bakabilirsiniz. Günde o kelimeyi kaç kişi arıyor ve bir kişi maliyeti ne kadar? Buna bakın ve maliyet x20 x30 yaparak taban bütçenizi oluşturun. Örnek veriyorum: 1 tıklama: 5,25 TL * 30 = 157,5 TL (Günlük Toplam Bütçe) gibi yapabilirisiniz. Sizin o hacimden kaçına ihtiyacınız var bunu fark edin.