Real Time Marketing: Nedir, Nasıl Yapılır ve Örnekleri
Real Time Marketing, hedef kitleyle gerçek zamanlı etkileşimler kurmak için sosyal medya kanallarındaki etkinliklere, geri bildirimlere ve trendlere anlık reaksiyon gösteren reklam çalışmalarıdır. Türkçe karşılığı “Gerçek zamanlı pazarlama” olan bu stratejide hem müşteri beklentilerini anlamak hem de kitlelerle daha samimi bir dille iletişim kurmak hedeflenir.
Temel olarak marka; gündemdeki magazinsel ya da eğlenceli olay ve durumları, kurumsal kimliğine uygun şekilde yeniden yorumlar. Sosyal medya kanallarında; yazı, görsel, video ve animasyon gibi içeriklerle trendlere uygun bir paylaşım yapılarak hedef kitleyle etkileşime geçilir.
Geleneksel reklam çalışmalarının aksine Real Time Marketing’de daha yüzeysel ve anlaşılır bir dil kullanılır. Aynı zamanda kitleleri harekete geçirme ve bu reklam ağına katılmaya ikna etme de önemli bir stratejisidir. Örneğin, 2014 yılında viral haline gelen “Buz kovası meydan okuması” gerçek zamanlı pazarlamanın en iyi ve en başarılı çalışmalarından biridir.
Taco Bell, Turkcell, Migros Sanal Market gibi birçok firma da günümüzde, geleneksel pazarlama çalışmalarının yanına, Real Time Marketing stratejilerini eklemeye başlamıştır. Bu içerikte; Real Time Marketing nedir, nasıl yapılır başlıklarına yanıt bulabileceğiniz gibi hem Türkiye hem dünyadaki başarılı örneklerine dair tüm detaylarını görebilirsiniz.
İçindekiler
Real Time Marketing (Gerçek Zamanlı Pazarlama) Nedir?
Real Time Marketing kısa bir tabirle, markaların gerçek zamanlı tepki vermesi anlamına gelir. İşletmelerin öncelikle, müşteri ihtiyaçlarını dinlemek veya tahmin etmek üzerine bir strateji planlaması gerekir. Bunu yapmak içinse kullanılan araçlar genellikle sosyal medya kanallarıdır. Bu kanallardaki bildirimler, trendler, efektler veya gündeme gelen olaylara atıfta bulunarak hedef kitleyle bağlantı kurmayı amaçlar.
Geleneksel pazarlama yöntemleri uzun araştırmalar ve zamansız reklamlara odaklansa da Real Time Marketing bunun tam tersidir. Bir etkinlik veya devam eden bir trend varken anlık reaksiyon göstermenizi gerektirir. Elbette bu çalışma, markanın mesajını iletmeyi ve hedef kitleyi harekete geçirmeyi de amaçlamalıdır. Reklam kanalları ise Tiktok, Twitter (X), Instagram, Facebook gibi sosyal medya araçlarıdır. Viral olan efektler, müzikler, sesler ve görseller etrafında şekillenen bir reklam çalışması yapılabileceği gibi sadece mesajlaşma yoluyla da pazarlama stratejisi geliştirmek mümkündür.
Real Time Marketing Nasıl Yapılır?
Markaların Real Time Marketing çalışmalarını yapabilmesi için öncelikle sosyal medya kanallarında aktif olmaları gerekir. Bu bağlamda en popüler konuları keşfetmek için “Trendler” veya “Keşfet” sekmeleri sürekli takip edilmelidir. Ancak milyonlarca kullanıcıya sahip olan ve gündemi sürekli değişen bu kanallarda trendleri yakalamak pek kolay değildir. Bu noktada “Sosyal Dinleme” stratejisini uygulayabilir, çeşitli araçlar sayesinde hedef kitlenizi çok daha iyi anlayabilirsiniz.
Sosyal Dinleme
Sosyal dinleme; hedef kitlenizin ürün, hizmet ya da markanız hakkında söylediklerini takip etmek için mutlaka uygulamanız gereken yöntemlerden biridir. Real Time Marketing yapmak isteyen markalar da öncelikle sosyal medya kanallarını dinlemeli, kitlenin ihtiyaç ve beklentilerini anlamalıdır. Bu yöntemle;
- Müşteri geri bildirimleri,
- Doğrudan markanızdan bahseden gönderiler,
- Ürün ve hizmetinizle ilgili anahtar kelimeler,
- Rakipler,
- Hizmet alanınızı içeren konuşmalar gibi tüm konuları anında takip edebilirsiniz.
Sosyal dinleme sayesinde markası hakkında yapılan yorumlara ya da eleştirilere yanıt veren birçok kurumdan söz edebiliriz. Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, özellikle Twitter’da, hakkında yapılan tüm eleştirilere anında yanıt veren kurumlar arasındadır. Ülker, diğer markalardan farklı bir strateji geliştirerek ürünlerini öven sosyal medya kullanıcılarına hediye göndermeyi tercih etmiştir. Anlık reaksiyon verebilmelerini sağlayan faktörse iyi bir sosyal dinleme aracı kullanıyor olmalarıdır.
Sosyal Dinleme Araçları
Etkili bir Real Time Marketing yapmanın ilk adımı, sosyal dinleme alanında kendinizi geliştirmenizdir. Bu bağlamda kullanabileceğiniz birçok araçtan söz edebiliriz. Her geçen gün büyüyen ve gündemi anlık değişen kanalları, tek başınıza ya da sosyal medya ekibinizle takip etmeniz artık mümkün değil. Ancak aşağıdaki araçlar sayesinde hem gündemi hem de markanızı içeren tüm konuları rahatlıkla görüntüleyebilir, gerçek zamanlı pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz.
- HubSpot
- io
- BuzzSumo
- TweetReach
- Hootsuite
- Awario
- Oktopost
- İkonoskare
En popüler yazılımlar bunlar olsa da daha makul fiyatlarla tercih edebileceğiniz alternatif seçenekler de mevcut. Ancak etkili bir strateji geliştirmek için kullandığınız sosyal dinleme aracının özellikleri ve kalitesi de son derece önemlidir.
Hedef Kitle Analizi
Tüm pazarlama stratejilerinde olduğu gibi Real Time Marketing yapmadan önce de mutlaka hedef kitle analizine hâkim olmalısınız. Sadece sosyal medya özelinde değil, arama motorlarında da kitlelerin neleri araştırdığına, markanızla ilgili yorumlarına ve eleştirilerine dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, ürün ve hizmetlerle ilgili şikayetlerin yayınlandığı forumlardan haberdar olmak ve anlık çözüm üretmek, marka itibarı için son derece önemlidir.
Türkiye’de; Kızlarsoruyor, Şikayetvar, Ekşisözlük, İncisözlük forumları, en az sosyal medya kanalları kadar yönlendirme gücüne sahiptir. Bu nedenle herhangi bir forumda markanızın itibarını zedeleyecek yorum ya da eleştiri bulunması halinde mutlaka anlık reaksiyon göstermelisiniz.
Hedef kitle analizinde dikkat edilmesi gereken diğer unsur, potansiyel müşterilerin hangi kanallarda daha aktif olduğudur. Örneğin, 30 yaş ve üzeri kitlelere Facebook üzerinden ulaşmak mümkünken 18-30 yaş aralığı, daha çok Twitter ve Instagram kanallarında aktiftir. Tiktok ise her kesimden insana ulaşmayı başaran en iyi pazarlama kanallarından biridir.
Real Time Marketing Bileşenleri
Gerçek zamanlı pazarlama anlık reaksiyon göstermenizi gerektirse de mutlaka bir plana sahip olmalısınız. Başarılı bir strateji geliştirmek için şirketlerin dikkate alması gereken 4 temel bileşen aşağıdaki gibidir:
- Trendler: Sosyal medya platformunda birçok bilgi, konu ve viral içerik olsa da hangisinin gerçek zamanlı pazarlamaya uygun olduğunu anlamanız son derece önemli. Aynı zamanda viral olan içeriğin kitlenizi rahatsız edecek unsurlar da içermiyor olması gerekir. Örneğin, ırkçı, cinsiyetçi, ofansif gönderiler üzerinden reklam stratejisi planlamak pek mantıklı bir seçim değil. Bunun yerine her kesime hitap eden ve uzun süre gündemde kalabilecek konulara odaklanmalısınız.
- Hedef Kitle: Eğer işletmenizin herkese hitap etmesini istiyorsanız, başarılı bir sonuca ulaşmanız imkansızdır. Her markanın belirli bir hedef kitlesi olmalı ve bu kitle doğrultusunda strateji geliştirilmelidir. Sizler de pazarlama aşamasında kitlenizin neler istediğini, sosyal medya ve satın alma davranışlarını iyi analiz etmelisiniz.
- Yöntem: Gerçek zamanlı olarak hangi yolla iletişim kuracağınızı da belirlemeniz gerekir. Sadece sosyal medya değil, e-posta ve anlık mesaj seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.
- Sonuç: Bu pazarlama stratejisiyle nasıl bir sonuç elde etmek istediğinizi, henüz pazarlama yapmadan biliyor olmalısınız. Marka bilinirliğini artırmak, geliri artırmak, müşteri katılımını artırmak gibi spesifik bir amacınız olmalıdır.
Real Time Marketing, 4 bileşen etrafında şekillendiğinde ve her bir bileşen profesyonel şekilde ele alındığında, son derece iyi geri dönüşler sağlayacaktır. Şimdi, yıllardır popülerliğini kaybetmeyen gerçek zamanlı pazarlama örneklerine bakalım.
Real Time Marketing Örnekleri
Teknoloji çağı, yabancılar arasında fiziksel yakınlıktan ziyade elektronik bilginin hızına dayanan yeni bir ilişki kavramını ortaya çıkardı. Sanal platformda doğan bu yakınlık her geçen gün farklı bakış açıları, etkileşimler, arkadaşlıklar ve hatta ilişkiler ortaya çıkarıyor. Haliyle markaların da günümüzde varlığını sürdürebilmesi için bu çağa ayak uydurması gerekiyor. Bunun farkında olan ve son derece akıllıca stratejiler geliştiren markalara gelin, birlikte bakalım.
Kellogg’s
Tüketici malları şirketleri, seri numarası ve satın alma kodlarının yanına 800 numarasını damgalayarak etkileşimli bir hizmet yaratabilir. ABD menşeili kahvaltılık gevrek üreten bu marka, mısır gevreği kutularının içerisine 800 numara koyarak müşterilerini beslenme etiketleri hakkında soru sormaya davet etti. Gerçek zamanlı pazarlamanın en basit yolu olan bu tekniği başarılı bir şekilde uygulayan Kellogg’s, “Gıda ve İlaç İdaresi Etiketleme Kuralları” hakkında daha fazla bilgi sahibi olunması için müşterilerle etkileşime geçmeyi başardı. Zamanla ek bilgi sunmak ve fikir almak için de kullanabilecekleri bu strateji, kısa sürede birçok müşterinin etkileşim vermesini sağladı.
ALS Buz Kovası Meydan Okuması
2014 yılında dünya çapında viral haline gelen buz kovası meydan okuması, gerçek zamanlı pazarlamanın en başarılı örneklerinden biridir. Hem markalar hem ünlülerin katıldığı bu etkinlik, bir kişinin kafasına bir kova buzlu su dökmesini ve beraberinde 6 kişiyi etkinliğe davet etmesini hedefliyordu. Meydan okunan 6 kişi ya aynı şeyi yapacak ya da ALS hayır kurumuna 100 Dolar bağışta bulunacaktı. “Amiyotrofik Lateral Skleroz” bilincini aşılamak için gerçekleşen etkinlik sayesinde milyonlarca insan ALS vakıflarının farkına vardı ve bağışta bulundu. Türkiye’de, özellikle Beren Saat’in videosu ardından popülerlik kazanan bu etkinlik, hala Real Time Marketing denildiğinde ilk akla gelen stratejilerin başında yer alıyor.
Taco Bell
Taco Bell, anlık mesajlaşma stratejisini en iyi uygulayan kanaat önderi markalardan bir diğeridir. Twitter (X) platformunda aktif olan ve kullanıcıların mesajlarına günde 2 kez yanıt veren markanın bu stratejisi, günümüzde binlerce şirket tarafından uygulanmaya başladı.
Samsung
Gerçek zamanlı pazarlama yapmak için sadece işletme hakkında yapılan yorumları değil, rakip eleştirilerini takip etmek de son derece önemli. Samsung, bunu en iyi şekilde yapan ve özellikle Apple’a yapılan eleştirilere yanıt niteliğinde reklamlar tasarlayan markalardan biri. Özellikle 2020 yılında Apple şarj cihazı sağlamayacağını ifade ettiğinde, tüketicilerden son derece olumsuz eleştiriler almıştı. Samsung, tam olarak bu zaman zarfında Galaxy telefonlarına, rakiplerin önünde her zaman dik durmasına yardımcı olan şarj cihazlarının eşlik ettiğini hatırlatan bir Facebook gönderisi yayınladı.
Migros Sanal Market
Türkiye’de gerçek zamanlı pazarlama stratejilerini başarılı bir şekilde uygulayan Migros Sanal Market, Twitter’da gündem olan sel manzaralarına karşı etkili bir gönderi yayınladı. “Migros Sanal Market varken ıslanmak niye?” sözleriyle alıntıladığı viral görsel, gündemi uzun süre meşgul etmeyi başarmıştı.
Ülker
Ülker, özellikle dini bayramlar yaklaşırken “Ece” çikolatasının reklamlarını çeşitli kanallarda yayınlamaya devam ediyor. Bu reklamların ardından Ece ve Defne adında iki kardeşin videoları sosyal medyada viral oldu. “Ece çikolatası var, Defne çikolatası neden yok” diye ağlayan kızların görselleri tüm sosyal medya kanallarında yayınlanırken Ülker, “Defne” adında bir paket tasarımı yaparak küçük kıza hediye etti. Gerçek zamanlı pazarlama stratejilerini devam ettiren Ülker, sosyal medya kanallarında ürünlerini öven yüksek takipçili kullanıcılarına hediye göndererek bu alanda başarılı örnekler sergileyen isimlerin başında geliyor.
Detaylarına erişmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Stanley Termos
Stanley Termos'un, içindeki buzlar bile erimeden yanan bir arabadan sapasağlam çıktığı video sosyal medyada viral oldu.
• Stanley CEO'su Terence Reilly, araç sahibine yeni bir otomobil ve termos hediye etmek istediklerini açıkladı.pic.twitter.com/13bcjROFsu
— Haber (@Haber) November 17, 2023
Yakın tarihin belki de en iyi Real Time Marketing çalışması, Stanley CEO’su Terence Reilly tarafından yapıldı. Yanan bir arabadan içindeki buzlar dahi erimeden sağlam bir şekilde çıkan termosun videosu, dünya çapında viral oldu. Bunun üzerine Reilly, araç sahibine hem otomobil hem de termos hediye etti.
Sonuç
Real Time Marketing; özellikle sosyal medya kanallarında gündeme gelen konular, markayı içeren etkileşimler ve yorumlara anlık reaksiyon göstermeyi hedefleyen bir pazarlama stratejisidir. 2000’li yıllardan bu yana sürekli gelişim gösteren gerçek zamanlı pazarlamanın, marka bilinirliğini artırmak ve hedef kitleyle etkileşime geçmek için en iyi tekniklerden biri olduğu söylenebilir.
Gerçek zamanlı pazarlama yapabilmek için sadece sosyal medya kanallarında değil, arama motorları ve çeşitli forumlarda da aktif olmak gerekir. Hem web sitesini hem sosyal medya kanallarını en iyi şekilde yöneten markalar, hedef kitleleriyle daha kısa süre içerisinde etkileşime geçebilir.
Markaların viral olan konulara anlık tepki vermesi veya viral olabilecek bir pazarlama stratejisi geliştirmesi, Real Time Marketing’in ilk adımıdır. Ancak bu çalışmaları yapmak için de mutlaka bir plan tasarlanması gerekir. Genellikle 4 bileşen çerçevesinde şekillenen bu çalışma; trendler, hedef kitle analizi, yöntem ve sonuç başlıkları altında planlanmalıdır.