Google Data Studio Nedir?
Google Data Studio; web sitenize dair verileri, tek bir merkezde toplayarak kolaylıkla erişmenizi sağlayan harika bir araçtır. Bu araca tam anlamıyla hâkim olabilmek, kısa bir öğrenim süreci gerektirse de; Google Data Studio’nun kullanımı oldukça kolaydır. Hazırladığım bu rehber, Data Studio ile çalışmaya başlamanızı daha kolay hale getirecektir. Raporlarınızı oluşturmaya başlamak ve bu muhteşem aracın tüm nimetlerinden faydalanmak için ihtiyaç duyabileceğiniz her bilgiyi sizin için bir araya getirdim.
Tüm detaylara geçmeden önce, 5 madde ile Google Data Studio’yu neden kullanmanız gerektiğine değinmek istiyorum.
- Google Data Studio’yu kullanmaya başlamak tamamen ücretsizdir.
- Bu aracı, neredeyse her veri kaynağına entegre edebilirsiniz.
- Veri ilişkileri kurabilmek için, datalarınızı harmanlayabilirsiniz.
- Önceden oluşturulmuş şablonlar sayesinde, kolaylıkla kullanmaya başlayabilirsiniz.
- Düzenli gelen özellik güncellemeleri ve geliştirmeleri sayesinde her zaman gelişim içindedir.
Hazırsanız, başlayalım.
İçindekiler
1. Google Data Studio Tam Olarak Nedir?
Kısaca Data Studio olarak da isimlendirilen Google Data Studio, ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz raporlama ve veri görselleştirme aracıdır. Başta Google Analytics olmak üzere, 12 farklı kaynaktan veri toplamaktadır. Ardından bu verileri; düzenlemesi, paylaşması ve okunması kolay bir rapor haline getirmektedir.
Google Data Studio, birbirinden karmaşık istatistikleri anlamak, açıklamak ve sunmak için kolaylıkla kullanabileceğiniz ücretsiz bir platformdur.
1.1. Google Data Studio Gerçekten Ücretsiz mi?
Evet, bu aracı kullanmak gerçekten de ücretsizdir.
Karmaşık verileri analiz ederek rapor oluşturmak, binlerce liraya mal olabilmektedir. Google Data Studio, veri raporlama ihtiyacına ücretsiz bir çözüm sunarak; pazarlamacıların ve işletme sahiplerinin yardımına yetişmektedir.
1.2. Google Data Studio Ne Zaman Piyasaya Sürüldü?
Google Data Studio’nun ücretsiz versiyonu, 2018’in ekim ayında Google tarafından yayınlandı.
Data Studio hayatımıza girmeden önce, Google Data Studio 360 isimli ücretli bir raporlama ve veri görselleştirme aracı kullanımdaydı. Daha kolay kullanımı, rahat arayüzü ve diğer birçok avantajı nedeniyle; piyasaya sürüldüğü andan itibaren bu yeni araç sektör tarafından hızlıca benimsendi.
2. Google Data Studio’nun Sunduğu Avantajlar Nelerdir?
Data Studio, kullanıcılara sunduğu sayısız fayda sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. Tüm bu avantajları sizin için 9 maddede özetledim:
- Sınırsız sayıda widget’a erişebilirsiniz
- Farklı kaynaklardan veri çekebilirsiniz
- Raporlarınızı kolayca paylaşabilirsiniz
- Herkes için okunması kolay raporlar oluşturabilirsiniz
- Gerçek zamanlı raporlama yapabilirsiniz
- Etkileşimli deneyimler oluşturabilirsiniz
- Ücretsiz şablonları kullanabilirsiniz
- Verilerinizi sosyal medyada paylaşabilirsiniz
- Ücretsiz eğitim setine erişebilirsiniz
2.1. Sınırsız Sayıda Widget’a Erişebilirsiniz
Bir raporda en fazla 12 görsel sunum elemanına izin veren Google Analytics’in aksine; Google Data Studio, sınırsız sayıda widget eklemenize izin vermektedir.
Kullanabileceğiniz bazı widget seçenekleri şunlardır:
- Şehir, bölge ve ülke bazında grafikler
- Daire (pasta dilimi) grafikler
- Zaman çizelgeleri
- Ve çok daha fazlası
Ayrıca tüm bu widget’ların her birini, birbirinden farklı metriklerle değiştirebilirsiniz. Google Data Studio sayesinde, rapor oluşturmak ve veri aktarımı söz konusu olduğunda sınırsız bir özgürlüğe sahipsiniz. Bu özelliği sebebiyle; bu araç, şirketlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
2.2. Farklı Kaynaklardan Veri Çekebilirsiniz
Google Data Studio’nun büyük ihtimalle en benzersiz ve muhteşem özelliklerinden biri; raporlarınızı oluşturmak için 12’ye kadar farklı kaynaktan veri çekebilmenizdir. Bu, özellikle birkaç farklı kritik platformdan aynı anda yararlanabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Başlıca Veri Kaynakları şunlardır:
- Google Analytics
- Google Reklamları
- Youtube
- CloudSQL
- Google Search Console
- Ve çok daha fazlası
Bu veri kaynaklarını, işletmenizin tüm yönlerini ortaya çıkaran bir rapor oluşturmak için kullanabilirsiniz.
Bu özellik; Google Data Studio’yu, raporlama işlemleriniz için ana merkez konuma getirmektedir. Bu ücretsiz araç sayesinde, oldukça profesyonel bir görünüme sahip raporlar oluşturabilir ve dijital pazarlama faaliyetlerinizi etkileyici bir şekilde sunabilirsiniz.
2.3. Raporlarınızı Kolayca Paylaşabilirsiniz
Bu kadar farklı kaynaktan veri toplarken ve rapor oluştururken, diğer meslektaşlarınızın görüşlerini hızlı bir şekilde öğrenmek isteyebilirsiniz.
Bir dosyayı göndermek, indirmek ve ardından geri dönüş almak; oldukça zaman alıcı bir iş haline dönüşebilmektedir. Google, bu konuda da yardımımıza yetişerek, Google Dokümanlar gibi diğer araçlar aracılığıyla raporlarınızı kolaylıkla paylaşabilmemize olanak tanımıştır.
Google Data Studio aracılığıyla, oluşturduğunuz bir rapor için yalnızca bir bağlantı paylaşmanız yeterlidir. Bu sayede iş arkadaşlarınızın raporunuzu görüntülemesine ve üzerinde değişiklik yapmasına izin vermiş olursunuz.
Daha da iyisi; paylaşım özelliği, ekip arkadaşlarınızın rapor üzerinde gerçek zamanlı değişiklikler yapmasına olanak tanımaktadır. Tüm ekibiniz aynı rapora bakarak, aynı anda değişiklik yapabilmektedir. Bu paylaşım özelliği, işletmeniz için büyük bir zaman tasarrufu yapmanıza yardımcı olacaktır.
2.4. Herkes için Okunması Kolay Raporlar Oluşturabilirsiniz
Google Data Studio’nun esnek ve özelleştirilebilir arayüzü sayesinde, raporlarınızı özgür bir şekilde oluşturabilirsiniz. Bu araç, şirketinizin ihtiyaç duyduğu verileri, stressiz bir süreç içinde paylaşabilmenize yardımcı olmaktadır.
Daha da iyisi, raporunuzun sayfa düzenini bile özelleştirebilirsiniz. Raporunuzun okunmasını kolaylaştırmak için; yazı tiplerini, renkleri, temaları, yazı boyutunu ve diğer özellikleri değiştirebilirsiniz. Ayrıca sayfa başına en fazla 10 widget ekleyebilirsiniz. Oluşturduğunuz bu rapor düzeni, ekip üyelerinize ve şirket yöneticilerinize kapsamlı bir bakış açısı sunmanızı sağlamaktadır.
2.5. Gerçek Zamanlı Raporlama Yapabilirsiniz
Google Data Studio, gerçek zamanlı verileri rapor haline getirebilmenize olanak tanımaktadır. Raporlarınızı ve widget’larınızı, anlık verilerle otomatik olarak güncellenecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
Ayrıca, raporunuzun her bölümü için bu ayarlamayı özel olarak yapabilirsiniz. Örneğin, birkaç widget’ın güncel bilgileri çekmesini ve bazı verilerin ise geçen aya göre düzenlenmesini ayarlayabilirsiniz. Dinamik rapor yapısı, işletmenize daha iyi bir hizmet sunabilmenizi sağlayacak şekilde, sınır veri seçeneği sunmaktadır.
2.6. Etkileşimli Deneyimler Oluşturabilirsiniz
Seçtiğiniz widget’lar, sayfa üzerindeki tek boyutlu yapılarından çok daha fazlasını kullanıcılara sunmaktadır.
Grafikleriniz ve çizelgeleriniz, tek boyutlu kalmak zorunda değildir. Raporlarınızı dijital olarak paylaştığınızda, iş arkadaşlarınızın istedikleri veriyi görebilmek için raporlara tıklayarak değişiklik yapmasına izin verebilirsiniz. Bu etkileşimli özellik, kullanıcıların verileri görselleştirmesini kolaylaştırmaktadır.
2.7. Ücretsiz Şablonları Kullanabilirsiniz
Google Analytics veya genel olarak raporlama konusunda uzman değilseniz, endişelenmenize hiç gerek yok.
Google Data Studio, raporlama sürecine yardımcı olmak için önceden oluşturulmuş çok sayıda şablonu kullanıcıların hizmetine sunmaktadır. Platform; Google Analytics, YouTube, Google Ads ve çok daha fazla veri kaynağı için hazır şablonlara sahiptir.
Ücretsiz şablonlara erişim imkânı, raporlama sürecini hızlı ve acısız hale getirmektedir.
2.8. Verilerinizi Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz
İstatistiklerinizi; Facebook, Instagram gibi sosyal medya hesaplarınızda yayınlamak isterseniz, Google Data Studio bu noktada da yardımınıza yetişmektedir. Bu platform aracılığıyla; edindiğiniz bir başarıyı, sürdürdüğünüz bir çalışmayı takipçilerinizle paylaşmak oldukça kolay bir işlemdir.
Yapmanız gereken tek şey, oluşturduğunuz raporun URL’sini sosyal medya gönderinize yerleştirmek ve gönderinizi yayınlamaktır.
Google Data Studio’yu kullanmaya başladığınızda, bu basit ama etkili pazarlama işlevinden yararlanmayı unutmayın.
2.9. Ücretsiz Eğitim Setine Erişebilirsiniz
Hiç kimse, bu dünyaya gözlerini Google Data Studio uzmanı olarak açmamaktadır.
Bu nedenle de Google, öğrenme sürecinizi kolaylaştırmak için ücretsiz bir eğitim seti sunmaktadır. Data Studio Öğrenme Merkezi’ne yardım menüsünden ulaşarak, rapor ve veri kaynağı eğitimlerine erişebilirsiniz.
Raporlama aşamasında görev almıyor olsanız bile, ücretsiz olarak erişebileceğiniz bu kaynaklar çok değerli bilgiler sunmaktadır. Pazarlama şirketinizin, sizin için neler yaptığınız anlayabilir ve Google’ın raporlama alanında ne kadar yenilikçi hale geldiğine dair fikir sahibi olabilirsiniz.
Kamil Keleş Google Data Studio Eğitimi
Google, her ne kadar eğitim setini herkesin kullanımına sunsa da, video üzerinden öğrenmek etkileşimli bir süreç değildir. Eksiksiz bir öğrenme süreci, gerektiğinde sorular sorabilmeyi ve yeterince pratik yapabilmeyi içermelidir. Hazırladığım Google Data Studio Eğitimi, tam olarak bu ihtiyaçlara cevap vermektedir.
Google Data Studio Eğitimim Avantajları
- Gerçek zamanlı eğitim imkanı
- Markaya/kişiye özel eğitim süreci
- Kayıt alınan dersleri tekrar izleme imkanı
- %100 öğrenme garantisi
- Sınırsız soru – cevap hakkı
- Proje çalışması kapsamında rapor oluşturma deneyimi
Google Studio Data Eğitim Seti hakkında sormak istediğiniz bir soru olursa, bana WhatsApp üzerinden ulaşabilirsiniz.
3. Google Data Studio Nasıl Çalışır?
Google Data Studio’nun kullanıcılara sunduğu çok sayıda avantajı açıkladığıma göre, bu muhteşem aracın nasıl çalıştığıyla devam edebilirim. Data Studio’dan en iyi şekilde yararlanabilmeniz için bilmeniz gerekenleri sizin için açıklıyorum.
Genel çalışma mantığı şu şekildedir:
- Tablo, grafik ve diğer görsel sunum elemanları oluşturabilmeniz için farklı platformlardan veri toplamaktadır.
- Ardından, elinizdeki verilere göre göstergeler oluşturmak için çeşitli metrik ve boyutları çalıştırabilirsiniz.
- Sonrasında ise oluşturduğunuz bu raporları diğer kullanıcılarla paylaşabilmeniz mümkündür.
Google Data Studio, şu 4 önemli özelliği bünyesinde birleştirmektedir:
- Veri Entegrasyonu
- Veri Dönüşümü
- Veri Görselleştirme
- Veri Paylaşımı
3.1. Veri Entegrasyonu
Google Data Studio, diğer platformlardan bilgi toplamak ve elde ettiği bilgileri birleştirmek için veri bağlayıcılarını kullanmaktadır.
Google’ın kendi araçları ve ortakları da dâhil olmak üzere, kullandığı en popüler veri kaynakları şunlardır:
- Google Analytics
- Google Ads
- Google Search Console
- Google My Business
- Google Sheets
- YouTube Analytics
- Bing Ads
- Facebook Ads
- MailChimp
- HubSpot
- Ahrefs
- SEMrush
- Shopify
3.2. Veri Dönüşümü
Google Data Studio’nun çalışma sürecinin ikinci adımı, topladığı verileri daha eksiksiz ve anlamlı bilgilere dönüştürmektir.
Ham veriler, hakkında yorum yapmak için oldukça kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bu nedenle Google Studio Data, bu verileri görsel sunum elemanlarına dönüştürerek işiniz için kullanışlı hale getirmektedir.
Araç, bunu yapmanıza yardımcı olmak için bir Gezgin sunmaktadır. Gezgin özelliği, şunları yapabilmenize olanak tanımaktadır:
- Veriler üzerinde çalışabilmenize
- Verilere boyut ekleyebilmenize
- Matematiksel işlemler yapabilmenize
- Özel formüller uygulayabilmenize
Gezgin aracı sayesinde, daha fazla veri analizi için ücretsiz denemeler yapabilme imkanına da sahipsiniz. İşbirliğine dayalı raporların aksine, özel olarak çalışmak için bir not defteri gibi çalışmaktadır. Kendinize uygun rapor denemeleri yapmadan önce, platforma biraz aşina hale gelmenizi tavsiye ediyorum.
Pazarlama analitiği üzerine ne kadar tecrübeli hale gelirseniz, verilerinizi ilginç sunumlar haline getirmek için o kadar o şey keşfedebilirsiniz.
3.3. Veri Görselleştirme
Veri görselleştirme, raporların ve tabloların şekillendirilmesinden oluşmaktadır. Burada bilgiler grafiklere, tablolara, haritalara ve diğer görsel yardımcılara dönüştürülmektedir. Böylece verileriniz, daha hoş ve anlaşılır bir formatta görüntülenir.
Veri görselleştirme aşaması, size tam anlamıyla sınırsız bir özgürlük sunmaktadır. Raporlarınıza marka kimliğinizi yansıtmak için logolar, simgeler, özel şekiller, resimler ekleyebilir; yazı tipi özelliklerini değiştirebilirsiniz. Bütün bu değişiklikleri temalardan ve şablonlardan yapabilirsiniz.
Google Studio Data’nın raporlarınız için sunduğu başlıca grafik çeşitleri şunlardır:
- Tablolar
- Tarih aralığı
- Çubuk grafikler
- Pasta grafikler
- Haritalar
- Alanlar
- Dağılım grafikleri
- Pivot tablolar
- Puan kartları
- Alan Grafikleri
Raporunuzu görüntüleyen kişiler için filtreler, onay kutuları gibi veri kontrol araçları eklemeniz de mümkündür. Bu sayede, birden fazla rapor oluşturmanıza gerek kalmadan işlerinizi tamamlayabilirsiniz. Yapılması gereken tek şey, kullanıcılar için oldukça ilgi çekici hale gelmiş rapor üzerinden ilgili parametreleri seçmektir.
3.4. Veri Paylaşımı
Veriler rapor haline dönüştürüldükten sonra, son aşamaya geçilmektedir. Google Data Studio; raporlarınızı, erişim düzeyini belirleyerek diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz. Onları tablolarınızı görüntüleyemeye veya düzenlemeye davet edebilirsiniz.
İşbirliği içinde aynı rapor üzerinde eş zamanlı olarak çalışabilirsiniz. Herkesin yaptığı değişiklik, rapor üzerine otomatik olarak kaydedilecektir.
Ayrıca bu özelliği, bir pazarlama stratejisinin sonuçlarını paylaşmak amacıyla da kullanabilirsiniz. Kullanıcılar, bağlantıya erişmek ve her zaman güncel kalan bilgileri görüntülemek için e-posta ile bilgilendirilirler.
4. Google Data Studio Nasıl Kullanılır?
Google Data Studio, bir öğrenim süreci gerektirmesine rağmen kullanımı son derece basittir. İşte, bu muhteşem aracı kullanmaya başlamak için yapmanız gerekenler.
1. Google Data Studio’ya Nasıl Erişilir?
Data Studio’ya erişebilmek için, bir Google hesabına ihtiyacınızın olduğunu sanırım belirtmeme gerek yoktur. Google Data Studio web sitesine giriş yapabilirsiniz.
Arayüzü şöyle görünmektedir:
Soldaki menü, kullanıcılarla paylaştığınız raporlar arası gezinmenizi sağlar. Üst menü ise Raporlar’a, Veri Kaynakları’na ve Gezgin’e erişmenize olanak tanır.
2. Veri Kaynakları Nasıl Eklenir?
Rapor oluşturmaya geçmeden önce, çalışmak istediğiniz veri kaynaklarını tanımlamanız gerekmektedir.
Bunu yapmak için, sol menüden sırasıyla, Oluştur → Veri Kaynağı seçeneklerine tıklamalısınız.
Karşınıza gelen ekran üzerinden, Google Data Studio ile entegre etmek istediğiniz platformları belirleyebilirsiniz. Sol üst köşeden ise, veri kaynağınızı adlandırabilirsiniz.
Aşağıdaki örnek için, Google E-Tablolar’ı seçtim. “Yetki Ver”i seçtiğinizde Google Data Studio hesabınıza bağlanacaktır. Ardından toplanmasını istediğiniz verileri ve elektronik tabloları seçebilirsiniz.
Veri kaynağına yetki verdikten sonra, kayıtlı bir veri kaynağınız haline gelecektir. Buradan bir rapor oluşturabilir veya verileri Gezgin üzerinden işleyebilirsiniz.
3. Google Data Studio’da Rapor Nasıl Oluşturulur?
Şimdi, nasıl rapor oluşturacağınızla devam edebiliriz. Sol menüden sırasıyla Oluştur → Rapor butonlarını seçebilirsiniz.
Bir sonraki sayfada ise, veri kaynaklarınızı seçmeniz istenecektir.
Veri kaynağını seçtikten sonra, karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelecektir. Bu sayfa üzerinden; raporunuzu istediğiniz şekilde oluşturabilir, grafik, şekil ve metin ekleyebilir, düzeni değiştirebilir ve istediğiniz gibi diğer işlemleri yapabilirsiniz. Bir şablon seçerek başlarsanız, raporunuz zaten daha eksiksiz oluşturulacaktır. Size kalan iş, sadece verileri düzenlemek ve istediğiniz gibi özelleştirmektir.
Sağdaki sütunda ise, raporda daha ilginç bilgiler oluşturmak için birleştirilebilen ve çaprazlanabilen veri kaynağı metriklerini bulabilirsiniz.
Sayfanın üst bölümünden “Kontrol Ekle” butonu ile, raporu görüntüleyen kullanıcılar için dinamik kontrol seçenekleri ekleyebilirsiniz.
Üst menünün sonunda ise “Tema ve Düzen” seçeneklerini göreceksiniz. Bu buton, raporunuzu istediğiniz şekilde özelleştirmenize izin vermektedir.
En üstteki beyaz kısımdan ise, raporunuza isim verebilir ve “Paylaş” butonu yardımıyla, başka kullanıcılar ile paylaşabilirsiniz.
Sonuç
Hazırladığım bu rehberin; Google Data Studio aracılığıyla, müşterileriniz ve işletmeniz için kişiselleştirmiş raporlar oluşturmak söz konusu olduğunda kendinize daha fazla güvenmenizi sağlamasını umuyorum.
Google Data Studio’nun bünyesinde dört temel işlevi barındıran çok yönlü bir araç olduğunu lütfen unutmayın. Bu harika aracı, tam anlamıyla kullanmaya başlayabilmeniz için kısa bir eğitim sürecine ihtiyacınız olsa da, Google’ın eğitim videoları ve hazırlamış olduğum eğitim seti bu konuda size gerekli desteği sunacaktır.
Google Studio Data hakkında sormak istediğiniz bir soru veya belirtmek istediğiniz bir görüşünüz varsa, yorumlarda benimle paylaşmayı lütfen unutmayın.
Yerel bir yazılım işletmesin de çalışıyorum ve bir web sayfası yönetiyorum. Eğer bu içeriği daha detaylandırma imkanın varsa süper olir hem kendi sayfam için hem de müşterilerim için daha detaylı bir rapor sunabilirim ?
Yakında YouTube üzerinde 🙂