UTM Link Nedir?
UTM, Google Analytics üzerinden siteye ait olan URL’yi takip etme işlemidir. Sadece takip etmekle kalmayarak uygulama sayesinde analiz etmenizi sağlayan bir dizi parametre parçacığıdır.
UTM açılımı ise Urchin Tracking Module demektir. Türkçede İzleme Modülü anlamına gelir. Bir web sitesinin anasayfa uzantısı yani URL’si sabittir. Fakat anasayfanın içinde farklı yeni sayfalara eklenti gelmektedir. UTM kodu, Google Analytics uygulamasından kampanyaları izleme metodu da diyebiliriz. UTM sayesinde Analytics’de tüm kampanyalardan haberdar olabiliyorsunuz.
Urchin Tracking Module (UTM) farklı 5 bileşenden meydana gelmektedir.
- Content; kampanyaya ait olan içeriği kapsar.
- Source; linkin ait olduğu kaynağı içerir. (source kullanılması zorunludur)
- Medium; Kampanya aracını temsil eder. Bunun kullanılması da zorunludur.
- Term; Metin rakamlarında anahtar kelimenin tanımlanmasına katkı sağlar.
- Campaign; Kampanyanın ismini oluşturur. kullanılması zorunludur.
UTM Nasıl Oluşturulur?
UTM’nin en basit yolu Google üzerinden yapılmaktadır. Arama motoruna ait URL uzantısı ile birlikte UTM oluşturulabilir. Oluşturma işlemlerinin aşama aşama anlatmak gerekirse;
İlk önce web sitesine ait URL adresi yazılmalıdır. Daha sonra kampanya kaynağı oluşturulur. Kampanyanın gerçekleşeceği platform belirlenir. Kampanya aracı ile kullanıcıların nasıl buluşması gerektiği ayarlanır. Anahtar kelimeyi girerek kampanya terimi sürdürülür. İçerik kısmına da kampanyanın gerçekleştiği alanda yer alacak isim yazılmalıdır. En son olarak da kampanyanın adı girilerek işlemler tamamlanmış olur.
UTM linki diğer URL sistemlerinde aslında pek bir farkı yoktur. Örnek vermek gerekirse www.kamilkeles.com/? ile başlayan bir site adresi UTM’dir.
Soru işaretinden sonra başlayan ve devam eden URL uzantısının olduğu yer UTM kapsar. Böyle bir linkle birlikte Google Analytics sayesinde kampanyaların ilk ve son gelişmeleri takip edilebilir.
Google Analytics uygulaması üzerinden rahatlıkla UTM’ye ait site uzantı ve linkleri görebilirsiniz. Uygulama üzerinde yer alan Edinme ve Kampanyalar bölümüne tıklayarak, UTM Campaign yazısına tıklayarak her şeye erişim sağlanabiliyor.
UTM’lerinizi otomatik bir şekilde oluşturmanız için bir çok kaynak bulunmaktadır. Eğer hazır bir sistem ile UTM oluşturmak istiyorsanız en çok tercih edilen Campaign URL Builder (https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/)servisini link üzerinden kullanabilirsiniz.