fbpx

Ticari Pazarlama Nedir? Ticari Pazarlama Stratejileri

Firmalar için en önemli konulardan bir tanesi ticari pazarlama olarak bilinir. Pazarlamanın profesyonel ve doğru bir şekilde yapılması sayesinde yükseliş vazgeçilmezdir.

Ticari Pazarlama Nedir
Ticari Pazarlama Nedir

Her geçen sene içerisinde pazarlamanın farklılaşması bazı şirketlerin ayak uydurmasında problem yaşattığı bir gerçektir. Ancak pazarlama açısından esnek ve uyumlu olmayı başaranların yolu, önemli pazarlama stratejilerinden geçtiği unutulmamalıdır. Peki, Ticari Pazarlama Nedir? Ticari Pazarlama Stratejileri nelerdir?

Ticari Pazarlama Nedir?

Bu pazarlamada amaç perakendeci ve toptancı gibi tedarikçiler ile iş birliği yaparak zincir kurmak veya distribütör düzeyinde talebin artmasını sağlamaktır. Pazarlama disiplini ürünün tüketiciye ulaşması açısından oldukça önemlidir. Ticari pazarlamada alan satış ve pazarlama sistemi arasında bağlayıcı olarak markanın talebini karşılayacak arz akışını gerçekleştirmektir.

Üstelik talep planlaması, organizasyon yönetimi ve süreç iyileşmesi gibi pek çok konu için de son derece yarar sağlar. Günümüzde tüm büyük firmalarda ticari pazarlamanın izleri rahatlıkla görülebilir.

Ticari Pazarlama Nedir?
Ticari Pazarlama Nedir?

Ticari Pazarlama Avantajları Nelerdir?

Trade marketing şeklinde de söylenen ticari pazarlamanın pek çok avantajı bulunuyor. Avantajlarının olmasına bağlı olarak şirketlerin her zaman dikkatini çekmeyi başaran stratejilerde mevcut.

Avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İşletme adına devamlı şekilde kâr sunar.
  • Ürünler bu sistemle birlikte satıldığında müşterilerin perakendecilere ve toptancılara olan güveni artarak. Böylece her zaman düzenli şekilde satış gerçekleşir.
  • Ticari pazarlamanın sunmuş olduğu avantaj ile birlikte uzun seneler işin içerisinde tecrübeli olan kişiler ile çalışma gerçekleştirilir.

Üstelik toptancılar için yapılan promosyonlar aracılığı ile rakiplere göre daha fazla avantajlı olunur. Bunun nedeni toptancıların, ürünler üzerinden daha fazla kar etmesidir.

Pazarlama Stratejisi Nasıl Belirlenir?

Strateji oluşturulması için takip edilmesi gereken birçok farklı adımlar bulunuyor. Adımlar takip edilirken diğer pazarlama stratejileri ile genel benzerlik yönleri fark edilebilir. Pazarlamanın etkili olarak devam ettirilmesi ve kişilerin hedeflerine ulaşabilmesi için yapılması gerekenler belli bir çerçeve içerisinde gerçekleşir.

Ürün Tasarlamak

Tasarlanacak ürünün kesinlikle insanların ihtiyaçlarını karşılayacak türden olduğu unutulmaması gerekir. Ürünün benzer ürünler arasında kişilerin en iyi seçimi olarak görülmesi de önemlidir. Tasarım, ambalaj ve şekil ürünün olmazsa olmazıdır. Markanın ve ürünün profesyonel şekilde tamamlayacak olan ambalaj tercih edilmelidir.

Pazar Araştırması Yapmak

Pazarlama süreci içerisinde en önemli adımlardan bir tanesi araştırmanın düzenli yapılmasıdır. Herhangi bir yatırım yapılmadan önce mutlaka pazarın tanınması şarttır. Hedef kitlenin talepleri ve ihtiyaçları detaylı olarak öğrenilerek araştırma yapılmaya başlanabilir.

Araştırma esnasında diğer rakipler bulunarak pazarlama ve ürün stratejisi kontrol edilmelidir. Analiz yapılarak ürünün fiyatı ve pazarlama stratejisinin nasıl olacağı ortaya çıkarılır. Üstelik bilgiler satış yapılacak olan toptancılar için de rahatlıkla kullanılabilir.

Marka Oluşturmak

Ticari pazarlamanın en önemli kurallarından bir tanesi ise marka oluşturmaktır. Markanın adı firma için en önemli strateji olarak bilinir. Mevcut olan büyük firmalar isimleri ve sloganları ile her zaman müşterilerinin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Yatırımın değerleneceği nokta her zaman markanın ve sloganın müşterilerin dikkatini çekmesidir.

Toptancılar ve perakendeciler kaliteli bir markaya bağlı olan ürünleri almaktan memnuniyet duyarlar. Buna bağlı olarak güçlü marka oluşturma konusuna dikkat edilmesi gerekir. Böylece diğer rakiplerin önüne geçilerek yüksek gelir elde edilmesi mümkündür.

Reklam Çalışması Yapmak

Ticari pazarlamaya bağlı en önemli faaliyetlerden bir tanesi reklamdır. Ürünün insanlara ulaşabilmesi ve tanıtımının gerçekleşmesi için reklam gerçekleştirilir. Özellikle kaliteli bir reklam toptancıların ve perakendecilerin dikkatini daha fazla çekeceğinden ürünün satın alma olasılığı daha fazla artacaktır.

Piyasada En Çok Tercih Edileni Öğrenmek

Pazarlama stratejisinde kişiler en çok tercih edilen ürünler hakkında bilgi alması gerekir. Hedef kitlenin her zaman trendi olan ürünler öğrenildikten sonra kitlenin alışkanlıkları ve davranışları da tanınmalıdır. Ürünün diğer benzer ürünlerden farklı olması ve her zaman tercih edilebilir olması için yeniliğin ortaya atılması gerekir. Son trendlerin öğrenilerek piyasa dünyasına girilmesinde başarısızlık riski de bir hayli düşecektir.

Ürünlere Teklifler Sunmak

Toptancılar ve perakendeciler için ürün tekliflerinin hazırlanması önemi bir rol oynar. Bu kişiler için teklif verilmesi adına özel planlamaların yapılması ve maliyet hesaplaması yapılması gerekir. Kapsamlı bir çalışma ile hazırlanan ürün teklifleri kişiye kazanç sağlayacağı hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Ürünlere Teklifler Sunmak
Ürünlere Teklifler Sunmak

Promosyon Gerçekleştirmek

Ürünlerin satın alınması açısından promosyonlar her zaman önemlidir. Ürünlerin satın alınmaya ikna edilmesi için promosyonların ön plana çıkartılması, satışların artmasını sağlayacak önemli bir adımdır.

Fuarlar

Ticari fuarlara katılım gösterilmesi toptancılar ile tanışmaya sağlayacağından vazgeçilmez bir stratejidir. Tanışma ortamı esnasında ürünler tanıtılarak toptancıların satın alması için ikna adımları atılabilir.

Marka Bilincini Gerçekleştirmek

Markalaşma adımları pazarlama açısından değerli bir stratejidir. Markalaşma ürün için özel bir kimlik kazandıracaktır. Toptancı, ismi olmayan bir ürünü satmak yerine markalaşmış olan ürünün sunduğu güven sayesinde o ürünü satmayı her zaman tercih eder.

Eski Markalar İle Birlikte Ortaklık Kurma

Önceden kurulmuş olan değerli markalar ile birlikte ortaklıklar yapılarak strateji takip edilebilir. Böyle bir adımda markaların popülerliği kullanılarak pazar payının yükselmesi son derece mümkündür. Pazar payı yükselen her ürün daha fazla satın alınarak kazanç elde ettirecektir.

Eski Markalar İle Birlikte Ortaklık Kurma
Eski Markalar İle Birlikte Ortaklık Kurma

Ürünlerin Geliştirilmesi

Ürün geliştirme aşamasında tüketicilerin ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığı kontrol edilir. Ayrıca rakiplerin ürünlerinin nasıl bir kalitede olduğu da detaylıca analiz edilmelidir. Buna bağlı olarak ürün paketleme tasarımları ise stratejinin daha kaliteli olması açısından gayet önemlidir. Özellikle renk seçimleri markanın ön plana çıkmasını sağlayan bir unsurdur.

Planların Uygulanması

Ticari pazarlamanın kaliteli gerçekleşmesi için yapılan stratejiler dikkatli ve profesyonel şekilde gerçekleştirilmelidir. Planların dinamik yapıda olması ve ihtiyaç durumunda ani değişikliklerin yapılması marka için oldukça faydalı bir adım olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir