fbpx

Google Ads Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Google Ads ya da ilk adıyla AdWords. Google’ın reklamcılık hizmeti veren bir uygulaması olarak bilinmektedir. Sadece internet üzerinden reklama izin veren bir sistemdir. Google bu uygulamayı 19 sene önce kullanıcılara sundu.

23 Ekim 2000 yılında Google AdWords adıyla, internet reklamcılığı başlatıldı. İlk çıkış tarihi itibariyle çok rağbet görmedi. Yılların geçmesiyle birlikte AdWords’ün değeri de arttı. Son yıllara gelindiğinde reklam verme oranları git gide yükseldi. Uygulamayı kullananların sayısı 1 milyonu geçti. Ayrıca Google, AdWords sayesinde yüzde 90’a yakın gelir elde etmeye başardı.

Google; Adwords uygulamasında yakın tarihte isim değişikliğine giderek, Ads ismini aldı. Ads’in en büyük amacı, Google anasayfasında reklam yoluyla sitelerin gösterilmesini sağlamaktır. Reklam veren firma veya kişilerin kullandıkları kelime ve hacmine göre sıralamasını belirlemektedir.

Anasayfa da en üstte ya da en altta reklam olarak Google yer ayırmaktadır. Kimi kelimelerde 2. ve 3. sayfalarda da reklam verilmektedir. Burada aranılan kelimenin hacmi belirleyici unsurdur. Açıkça söylemek gerekirse; Google, internet üzerinden pazarlama yapan insanlara kısaca ‘’Bana yatırım yaparsanız sizi ön planda tutabilirim.’’ mantığı ile yaklaşıyor. SEO ile haftalarca veya aylarca uğraşmak yerine reklam bütçesi oluşturarak kolayca Google arama motorunda üst sıralarda çıkabileceğinizi söylüyor.

Google Ads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Google Ads hesabı oluşturabilmek için bir google hesabına ihtiyacınız bulunmaktadır. Eğer gmail hesabı kullanıyorsanız bunun için oturumunuzun açık olması bir google ads hesabı oluşturmanız için yeterli olacaktır. Aşağıda bulunan adımları izleyerek hemen oluşturabilirsiniz.

Google Ads Nedir? Nasıl Oluşturulur?

  1. Google Ads ana sayfasına gidin. (https://ads.google.com/home)
  2. Sayfanın sağ üst köşesindeki Oturum Aç bağlantısını tıklayın.
  3. E-posta alanına Google Hesabı e-posta adresinizi girin.
  4. Şifre alanına şifrenizi girin.
  5. Oturum aç‘ı tıklayın.

Google Ads Reklamı Nasıl Oluşturulur?

Artık Google Ads girişi yapabilirsiniz ? Uygulama da oturum açtıktan sonra karşınıza işletmeniz ile ilgili bir dizi sorular çıkacaktır. Burada bilgileri eksiksiz ve doğru bir şeklide doldurmanız gerekir. Sonrasında size ait bir panelle karşılaşacaksınız. Panel üzerinde yer alan kampanyalar bölümü reklamın asıl oluştuğu yerdir. Kampanyalar da yer alan + butonuna tıkladığınızda karşınıza;

  • Satış
  • Potansiyel Müşteriler
  • Web Sitesi Trafiği
  • Ürün ve Markayı Dikkate Alma
  • Marka Bilinirliği ve Erişim
  • Uygulama Tanıtım

bunlardan herhangi birisini seçtikten sonra belirlediğiniz hedef doğrultusunda kampanya türüne geçiş yapacaksınız. Google Ads üzerinde 5 adet kampanya türü mevcut. Bunlar ise;

  1. Arama Ağı
  2. Görüntülü Reklam Ağı
  3. Alışveriş
  4. Video
  5. Akıllı

Kampanya türleri de kendi içinde farklı bölümlere ayrılmaktadır.

  • Arama motoru üzerinde erişim sağlanmasını istediğiniz takdirde, arama ağını seçmelisiniz. Bu yönde seçim yaptıktan sonra ulaşmak istediğiniz hedefe yöneliyorsunuz.
  • Görüntülü reklam ağı seçeneğinde; gmail kampanyası, standart ve akıllı görüntülü reklam kampanyası oluşturabiliyorsunuz.
  • Alışveriş; satışını yapmak istediğiniz ürünlerini bu kampanya türünden yürütebiliyorsunuz.
  • Video; başta YouTube olmak üzere internet üzerinde yer alan videoların içinde reklam çıkmak isteyenlerin seçmesi gerektiği kampanya türüdür.
  • Son olarak akıllı seçeceği ise; Google birçok unsuru göz önünde bulundurarak her şeyi otomatik şekilde sağladığı kampanya çeşididir.

Google Ads üzerinden kampanya oluşturulduktan sonra, kendinize birde bütçe belirlemeniz gerekiyor. Bütçeyi ister günlük ister aylık olarak belirleme imkânı var. Firmanın işlem hacmine göre bir fiyat çalışması yapabilirsiniz. Ayrıca çıkmak istediğiniz lokasyonu da gene kendiniz belirleyebilirsiniz. Türkiye’nin her yerinde değil de mesela sadece Marmara bölgesine özel reklam kampanyası oluşturabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir