Pazarlama Stratejisi
İşletmenizin tanıtımında hangi pazarlama stratejilerini kullanmalısınız? En iyi pazarlama stratejisi, işinizi geliştirmek için sizinle birlikte gelişim gösterendir.
O halde; az önce sorduğum soruyu, şu şekilde güncellemenin daha doğru olacağını düşünüyorum: “Pazarlama stratejisi nedir, hangi stratejileri seçmelisiniz ve hangileri sizin için en uygundur?”.
Hazırladığım bu içerik sayesinde, 2022 yılı için en geçerli pazarlama yöntemlerinden ve iyi bir pazarlama stratejisinin nasıl oluşturulacağından bahsedeceğim. ?
Pazarlama stratejisi oluşturmayla ilgili tüm detaylara geçmeden önce, sizinle bazı ilginç istatistikleri paylaşmak istiyorum:
- Kaliteli potansiyel müşteriler oluşturmak, 2022 yılında tüm pazarlamacıların %79’unun ana hedefidir.
- Pazarlamacıların %75’inden fazlası; oluşturdukları kampanyaların, kazançlarını doğrudan etkilediğini bildirmiştir.
- Başarılı içerik pazarlamacılarının %96’sı; içerik pazarlamasının, hedef kitlelerinde güven oluşturmaya yardımcı olduğunu söylemektedir.
- Görsel içerik tasarımı, içerik pazarlamacılarının %23,7’si için en büyük zorluktur.
- Küçük işletmelerin %64’ü e-posta pazarlamasının çok etkili olduğunu ifade etmektedir.
- Google Analytics, pazarlamacılar tarafından kullanılan en iyi analiz araçlarından bir tanesidir.
İçindekiler
Pazarlama Stratejisi Nedir?
Pazarlama stratejisi; ulaşılabilir bir hedefi olan ve pazarda bir marka ve/veya ürün için farkındalığı artırmaya ve tüketicilere hitap ederek rekabet avantajı sağlamaya yönelik adımları içeren uzun vadeli bir plandır.
İster küçük ister orta ölçekte bir işletmenin pazarlama stratejisinden sorumlu olun, bir pazarlama planı belirlerken özellikle şu 3 maddeyi göz önünde bulundurmanızı şiddetle tavsiye ediyorum:
- Hedef Kitlenin Demografik Özellikleri
- Fiyatlandırma ve Bütçe
- Uzun Dönem Hedefleri
Hedef Kitlenin Demografik Özellikleri
Herhangi bir pazarlama stratejisinin en önemli kısmı, hedef kitlesinin kim olduğudur. Sonuçta yakalamak istediğiniz yegâne şey, tüketicilerin dikkatidir.
Hedef kitlenizin demografik özelliklerini net bir şekilde anlamalısınız:
- Yaklaşık olarak hangi yaş aralığını hedefliyorsunuz?
- Hedef kitlenizin çoğunluğunu hangi cinsiyet oluşturuyor?
- İlgi alanları ve hobileri neler?
- Gelir düzeyleri ne kadar?
- Çevreleriyle nasıl bir ilişki içindeler?
- Hayatlarının nasıl bir evresinden geçiyorlar?
Demografik özellikleri üzerine biraz kafa yorduktan sonra; çalışmalarınıza, hedef kitlenizin şu alışkanlıklarını belirleyerek devam edebilirsiniz:
- Hangi sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanıyorlar?
- Hangi popüler kişileri takip ediyorlar?
- Hangi çevrimiçi mecralarda takılıyorlar?
- Alışveriş alışkanlıkları nasıl?
Sorduğum bu sorulara, yenilerine ekleyerek listeyi uzatmanız tabii ki de mümkündür. Ancak gerçekleştirdiğiniz tüm adımları, bir bütünün parçası olarak algılamalısınız. Ancak bu sayede potansiyel müşterilerinize özel pazarlama stratejisini belirleyerek, onlarla nasıl etkileşim kurabileceğinizi anlayabilirsiniz.
Fiyatlandırma ve Bütçe
Günümüz dünyasında para her şeydir. Bütçeniz ve yapacağınız fiyatlandırma pazarlama stratejinizin şekillenmesini sağlamaktadır. Göz önünde bulundurmanız gereken iki farklı finans kaynağı vardır:
- Ürün veya hizmetleriniz için belirlediğiniz fiyat
- Pazarlama harcaması için ayırdığınız bütçe
Kar marjınızı kapsayan ancak yine de tüketiciler için cazip gelecek fiyatlar belirlemelisiniz. Bu iki hedefle örtüşen bir ticari pazarlama stratejisi ve bir fiyatlandırma yapısı oluşturmaya çalışmalısınız.
Öte yandan, pazarlama faaliyetleriniz için ne kadar harcama yapabileceğinizi de belirlemelisiniz. Pazarlama ve reklam çalışmalarınız için neleri karşılayabilirsiniz? Sabit pazarlama maliyetlerine ek olarak, Müşteri Edinme Maliyeti’ni de belirlemeniz gereklidir. Böylece, kar marjınızı korumanızı sağlayan bir pazarlama kampanyası için aylık bir bütçe belirleyebilirsiniz.
Uzun Dönem Hedefleri
Pazarlama stratejinizin, tam olarak size ne kazandırmasını bekliyorsunuz?
Örneğin, marka bilinirliğini artırmak için uygulayabileceğiniz en iyi pazarlama stratejisi, web trafiğini artırmak için uygulayabileceğiniz stratejiden oldukça farklıdır. Bu nedenle; işletmeniz için niye bir pazarlama stratejisi belirlediğinizden emin olmalısınız.
Farklı Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
Satışlarınızı artıracak ve işletmenizi geliştirecek, birbirinden farklı pazarlama stratejileri şunlardır:
- SEO
- Influencer Pazarlaması
- Halkla İlişkiler ve Satış Ortaklığı
- E-Posta Pazarlaması
- Sosyal Medya Pazarlaması
SEO
İşletme web sitesi trafiği ve marka bilinirliğini artırmanın en iyi yollarından biri SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uygulamalarıdır. SEO ile ilgili yapabileceğiniz çok sayıda ince ayar ve araştırma konusu vardır. Yine de asıl hedef her zaman markanızın bilinirliğini ve görünürlüğünü artırarak, web sitesi trafiğini ve dolayısıyla da satışları ve marka bilinirliğini artırmaktır.
Başta Google olmak üzere birçok arama motoru, organik ve doğal arama sonuçlarına öncelik vermektedir. Bu nedenle de; SEO’nuzu geliştirmek, markanızı daha erişilebilir kılmanın en etkili yollarından biridir.
Ayrıca, SEO’nuzu ne kadar iyi geliştirirseniz; diğer reklam kampanyalarınız da o kadar iyi sonuç verecektir. Çünkü SEO; organik arama, içerik pazarlaması ve ücretli reklamcılık ile birlikte çalışmaktadır. Yapmış olduğunuz teknik iyileştirmeler sitenizin reklamlarda daha etkili olmasına olanak sağlayacaktır.
Hedef kitlenizin tüketeceğiz ve ilgi duyacağız içerikler üretin. Yayınladığınız içeriklerinizi, üzerinden belli bir süre geçtikten sonra tekrar gözden geçirerek yenileyin. Böylece siteniz, sıfırdan içerik yayınlamasanız bile arama motorları tarafından aktif olarak algılanacaktır.
Tüketicilerin sitenizde daha fazla vakit geçirmelerini sağlamak için şunları uygulayabilirsiniz:
- Sayfalarınızda, kendi sayfalarınıza ve ilgili dış kaynaklardan bağlantı alın.
- Başlıkları ve görsel açıklamalarını verimli bir şekilde kullanın.
- Değer üreten, etkili içerikler yayınlayın.
- Kullanıcı deneyimini geliştirin. İyi bir site deneyimi, kullanıcıların sitenizde vakit geçirmeye devam etmelerine yardımcı olur.
Influencer Pazarlaması
Influencer’lık, sosyal medya ile birlikte hayatımıza giren bir meslek grubu oldu. Bu gruba mensup kişilere eleştirel bir gözle yaklaşan kullanıcılar bile, onların paylaştığı bir bağlantıya tıklamaktan kendilerini alıkoyamıyor.
Günümüzün tüketim alışkanlıklarını şekillendiren, etkili sosyal medya kişilikleriyle ortaklık yapmak; marka bilinirliğinizi genişletmenin harika bir yoludur.
Influencer’ları takip eden kullanıcılar, bu kişilerin paylaşımlarına ve önerilerine kulak vermek eğilimindedir. Bu nedenle de, yaptığınız işbirlikleri; markanızı dijital dünyada daha görünür kılarak, itibarınızı artırmanızı sağlamaktadır.
Yine de, Influencer seçiminde bulunurken çok dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Hedef kitlenizin takip ettiği bir isim ile iş birliği yapacağınızdan emin olmalısınız. Ayrıca kuracağınız iş ortaklıklarının daha erişilebilir olmasına dikkat etmelisiniz. 1 milyon takipçiye sahip bir Influencer, muhtemelen gönderdiğiniz mesaja dönüş bile yapmayacaktır. (Yapsa da bütçeniz yetmeyecektir.)
10.000’den fazla takipçisi olan, daha küçük ölçekli Influencer’lara odaklanmak; bu tür bir pazarlama stratejisine daha kolay reaksiyon gösterecek, daha niş bir grubu hedeflemenizi sağlayacaktır.
Halkla İlişkiler
İyi bir medya organı, yararlanabileceğiniz en iyi ücretsiz pazarlama araçlarından biridir. Bu nedenle, medyada ne kadar görünür olursanız, marka bilinirliğiniz de o kadar artar.
Sizin için doğru etkiyi yapacak bir medya organından, ücretsiz bir şekilde yararlanabilmenizin birçok farklı yolu vardır:
- İnceleme yazıları
- Bahsetmeler
- Sosyal medya paylaşımları
- Ürün tanıtım listeleri
- Blog sayfaları
Ayrıca; ilgili kişilere deneme ürünleri göndermek, işletmenizin etkili ve hızlı bir şekilde tanıtılmasına da yardımcı olacaktır. Çünkü hemen hemen herkes, memnun kaldığı bir ürünü tavsiye etmekten memnuniyet duymaktadır.
E-Posta Pazarlaması
E-Posta pazarlamasının tek faydası, son derece etkili bir yöntem olmasıyla sınırlı değildir. Ayrıca faydalanabileceğiniz diğer yöntemlere göre, nispeten daha düşük streslidir. Tüketicilerin gelen kutularına yeni bir posta göndermek; onları, kampanyalarınız hakkında bilgilendirmenin oldukça masum bir yoludur.
Kişi listenizi, alışveriş alışkanlıklarına göre gruplandırmanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca, e-posta içinde ve bağlantı verdiğiniz linklerde dönüşüm hunisi mantığını kullanarak bir kurgu oluşturmalısınız. Böylece, e-postanızı okuyan kişilerin alışveriş yapmaya başlamalarına yardımcı olmuş olursunuz.
Sosyal Medya Pazarlaması
Evet, kendisinden en iyi şekilde farkında olduğunuzu düşündüğüm pazarlama taktiğini, listenin sonuna sakladım.
Sosyal medyanın hayatımızdaki rolü, özellikle pandeminin patlak verdiği dönemden itibaren daha da artış göstermiştir. Kullanım oranlarındaki bu yükseliş trendinin önümüzdeki yıllarda da aynen devam etmesi beklenmektedir.
İşletmenize uygun bir sosyal medya platformunu aktif olarak kullanmanın başlıca avantajları şunlardır:
- Sosyal medya pazarlaması, pazarlama stratejinizin içinde tamamen ücretsiz yürütebileceğiniz bir kanaldır.
- İşletmenize ve markanıza bağlı bir takipçi kitlesi edinirsiniz.
- Takipçileriniz arttıkça, satışlarınızın arttığını gözlemlersiniz.
- Kampanya ve promosyonlarınızın ücretsiz bir şekilde, tanıtımını yapabilirsiniz.
- Rakiplerinize göre daha popüler olarak, sektör içindeki konumunuzu iyileştirebilirsiniz.
Yayınladığınız gönderilerin, marka vizyonunuzu yansıtması kadar; özgün olmaları da son derece önemlidir. Gönderilerinizin ilgi çekici ve satış odaklı olduğundan emin olmalısınız. Bu iki unsur arasındaki dengeyi kurmak, satışlarınızın artmasında kritik bir role sahiptir.
Ayrıca, kullandığınız platformun özelliklerine uygun gönderiler yayınlamak için çaba göstermelisiniz. Örneğin, Facebook’ta daha uzun videolar yayınlarken; Instagram’da görsel estetiğe ve gönderinizle uygun Hashtag’leri seçmeye özen göstermelisiniz.
Pazarlama Strateji Oluştururken Sormanız Gereken 6 Soru
İşletmeniz için en doğru pazarlama stratejisini oluştururken, kendinize sorular sorarak ilerlemek; oldukça yararlı bir yöntemdir.
İşte, strateji planınızı oluştururken sormanız gereken 6 soru:
- İşletmem geçen yıl ne kadar büyüdü?
- Büyüme sürecim nasıl ilerliyor?
- Rekabet ortamım nasıl değişti?
- Sektörüm doygunluk noktasına ulaştı mı?
- Müşterilerden nasıl geri bildirimler alıyorum?
İşletmem Geçen Yıl Ne Kadar Büyüdü?
Bu yıl da, benzer bir büyüme davranışı görmek, sizi tatmin etmeye yetecek mi?
Öyleyse, yeni pazarlama stratejinizi oluştururken; neleri değiştirmeniz gerektiğini sorgulayın. Rekabet ortamınızda çok az bir kıpırdanma olsa bile; geçen sene uyguladığınız stratejiler, bu yıl size sadece %80 oranında büyüme sağlayabilir. Bu nedenle, değiştirebileceklerinizin bir listesini oluşturun ve gözden geçirin.
Yeni İşletmelere Tavsiye: Ticari hayatına yeni başlamış bir işletme için pazarlama stratejisi oluşturuyorsanız, ne kadar büyümek istediğinize karar verin. Sektördeki rakiplerinizin büyüme eğilimleri size bu konuda fikir verecektir.
Büyüme Sürecim Nasıl İlerliyor?
İşinizi büyütmek için, her ay %10’luk bir büyüme mi görmeniz gerekiyor? Ekibiniz, kalıcı bir büyümenin daha zaman alıcı bir süreç gerektirdiğinin farkında mı?
PPC pazarlaması, Google Ads, LinkedIn Ads, Facebook Ads gibi reklam araçları; tutarlı bir büyüme yakalayabilmeniz için yapabileceğiniz daha kısa vadeli yatırımlardır. Birkaç ay içinde, CPA (Müşteri Edinme Başına Maliyet) hakkında daha güçlü bir anlayışa sahip olacaksınız. Bu sayede büyüme hedeflerinize ulaşmak için yapmanız gereken harcamaları da buna göre şekillendirebileceksiniz.
Örneğin, Google Ads için CPA’nızın 750 TL olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun farkında olarak, 7500 TL’lik bir yatırımın size 10 müşteri kazandıracağınız varsayabilirsiniz.
SEO ve içerik pazarlaması ise, çok daha düşük bir CPA ile katlanarak büyümenize yardımcı olacak; daha uzun vadeli yatırımlardır.
Rekabet Ortamım Nasıl Değişti?
Sektörünüzün rekabet ortamını ve her bir rakibinizin nasıl gelişim gösterdiğini belirleyin:
- Sektör için rekabet geçen yıl nasıl değişti?
- Önümüzdeki yıl nasıl değişmesini bekliyorsunuz?
- En yakın rakiplerinizin, dijital pazarlama çalışmaları nasıl ilerliyor?
- Organik arama sonuçlarında, daha üst sıralarda gösterilmeye başlandılar mı?
- Peki, küçük rakipleriniz neler yapıyor?
Mevcut rekabet ortamına karşı ne durumda olduğunuzu anlayabilmek için bir SWOT analizi yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
- Güçlü Yönler (S): Müşterileriniz için fark yaratabileceğiniz güçlü yönleriniz nelerdir?
- Zayıf Yönler (W): Hangi yönleriniz yetersiz kalıyor?
- Fırsatlar (O): Sektörde fark yaratabileceğiniz olanaklarınız nelerdir?
- Tehditler (T): Hangi unsurlara karşı hazır olmanız gerekiyor?
Sektörüm Doygunluk Noktasına Ulaştı Mı?
Sektörünüzü büyütmek için rakiplerinizle işbirliği yapabileceğiniz, henüz doyma noktasına ulaşmamış bir pazarda mı faaliyet gösteriyorsunuz? Ya da, mevcut müşteriler için kıyasıya bir rekabetin süregeldiği, oldukça doymuş bir pazarda mı faaliyet gösteriyorsunuz?
Henüz doymuş olmayan bir pazarda çalışmalarınızı yürütüyorsanız, sektörünüzdeki farkındalığı artırmak için, daha büyük ölçekli pazarlama stratejilerinde rakiplerinizle ortak bir şekilde hareket edebilirsiniz.
Yeterince doymuş bir pazarda yer alıyorsanız, mevcut müşterileri elinizde tutmak için müşteri deneyimini geliştirmenin yollarını aramalısınız. Daha fazla pazar payı elde etmek için, rakip işletmelerin zayıf noktalarını hedef almalısınız.
Müşterilerden Nasıl Geri Bildirimler Alıyorum?
Müşterileriniz, onlara sunduğunuz ürün veya hizmetlerinizden memnun kaldılar mı?
Müşterilerinizden gelen, şu tarz sıkıntılı noktaları bir an önce gidermek için çabalamalısınız:
- Ürününüzün dayanıklı olmaması gibi, ürün odaklı şikâyetler
- Satış sürecinden kaynaklı, satış odaklı şikâyetler
- İletişim eksikliğinden kaynaklı, müşteri hizmetleriyle ilgili şikâyetler
Sağladığınız mükemmel bir satış deneyimi, müşterilerinizin yeniden sipariş vermelerini sağlayacaktır.
Kusursuz bir müşteri deneyimi sunmak, dünyadaki en başarılı şirketler tarafından sıklıkla tercih edilen bir stratejidir. Hedef müşterilerinizi ilk sıraya koymak, pazarlama stratejinizi oluştururken not alacağınız ilk madde olmalıdır.
Maddede Pazarlama Stratejisi Oluşturmak
Pazarlama stratejisi oluştururken, dikkat etmeniz gerekenleri ve kendinize sormanız gereken soruları detaylı bir şekilde açıkladığıma göre, pazarlama stratejisi oluştururken izlemeniz gereken adımları açıklamaya geçebilirim
Tasarladığım 9 maddeden oluşan bu plan, pazarlama stratejisi oluştururken takip edebileceğiniz bir rehberdir:
- Hedef belirleyin
- Pazarlama analizinizi yapın
- Müşterilerinize odaklanın
- Ürünlerinizi ve kaynaklarınızı tanıyın
- Hedeflerinizi daha detaylı tanımlayın
- Yöntemlerinizi belirleyin
- Bütçenizi belirleyin
- Stratejinizi oluşturun
- Performansınızı takip edin
Hedef Belirleyin
Pazarlama stratejisindeki hedefleriniz, işletmenizin genel hedefleriyle uyumlu olmalıdır. Örneğin, nihai hedefiniz belirli bir gelir düzeyine ulaşmaksa; pazarlama stratejisi hedefiniz web sitenizdeki dönüşüm oranını artırmak olabilir.
Pazarlama Analizinizi Yapın
Bir pazarlama planı oluşturmaya başlamadan önce, faaliyet gösterdiğiniz pazarı tam olarak anlamanız gerekmektedir. Pazarlama analizi, pazarlama stratejisi oluşturma sürecinin her aşamasında yer alması gereken bir adımdır.
Az önce de belirttiğim gibi işletmeniz için bir SWOT analizi yapabilirsiniz. Hem kendinizin hem de rakiplerinizin karşılaşabildiği tüm zorlukları tespit etmeye çalışmalısınız.
Müşterilerinize Odaklanın
Müşterileriniz, planlama aşamasında aldığın her kararın merkezin yer almalıdır. Bir pazarlama stratejisi oluştururken, nelere ihtiyaç duyduklarını ve bu ihtiyaçları, rakiplerinizden nasıl daha farklı sunabileceğinizi belirlemelisiniz.
Bu aşamada, müşterilerinizin ve alışveriş alışkanlıklarını anlamaya odaklanmalısınız. İster yeni bir kuruyor olun, ister mevcut bir işletme için çalışıyor olun. Müşterilerinizi yakından tanımak, alacağınız her kararda etkin bir rol oynayacaktır.
Ürünlerinizi ve Kaynaklarınızı Tanıyın
İster yeni bir ürün veya hizmet geliştiriyor olun, isterseniz de mevcut bir ürün veya hizmet için çalışın. Müşterilerinize ne sunduğunuzu ve ne sunacağınızı anlamanız gerekmektedir. Bu aşamadaki amacınız, pazardaki veya sektördeki konumunuzu anlamaktır.
Bu aşamada pazarlamanın 4P’si olarak bilinen oldukça eski ve işe yarar bir teknikten faydalanabilirsiniz.
Pazarlamanın 4P’si şu 4 maddeyi içermektedir:
- Ürün – Product
- Fiyat – Price
- Dağıtım – Place
- Tutundurma – Promotion
Pazarlamanın 4P’si ve pazarlamaya dair tüm detayları öğrenmek için Pazarlama Nedir? isimli yazımı okuyabilirsiniz.
Hedeflerinizi Daha Detaylı Tanımlayın
Birinci adımda da bahsettiğim gibi, işletmenizin zaten bazı hedefleri vardır. Ancak bu hedeflere ulaşmak için stratejik davranmanız gerekmektedir. Nihai hedefinize ulaşma yolunda elde edebileceğiniz bazı kazanımları gözden geçirmeniz gerekmektedir.
Ana hedefler, büyük ölçüde işletmenize bağlı olacaktır. Bazı ana hedef örnekleri şunlardır:
- Yeni müşteriler kazanmak
- Satışları veya dönüşüm oranlarını artırmak
- Marka bilinirliğini artırmak
- E-posta listenizi büyütme
Tüm bu örnek hedeflerin yanı sıra, kendinize ölçülebilir hedefler koymanız da bir o kadar önemlidir. Örneğin; hedeflerinizden biri, “yılsonuna kadar e-posta listesine 3.000 yeni abone eklemek” olabilir.
Unutmamanız gereken en önemli şey, koyduğunuz hedeflerin SMART olmasıdır:
- Spesifik – Specific
- Ölçülebilir – Measurable
- Ulaşılabilir – Achievable
- Alakalı – Relevant
- Yerinde – Timely
Yöntemlerinizi Belirleyin
Hedeflerinizi ana hatlarıyla tanımladıktan sonra, bu hedefleri gerçeğe dönüştürmenize yardımcı olabilecek bazı pazarlama tekniklerini ve kanallarını belirlemelisiniz. Bu teknik ve kanallar da büyük ölçüde işinizle ve hedeflerinizle ilgili olacaktır. Aralarından seçim yapmanız gereken çok sayıda farklı araç ve yöntem bulunmaktadır.
Örneğin, az önce bahsettiğim e-posta aboneliği hedefini ele alalım.
Sosyal medya pazarlaması yoluyla, web sitesi trafiğinizi artırmak gibi tekniklerden faydalanabilirsiniz. Benzer şekilde, kullanıcıların haber bülteninize abone olmalarını sağlamak için harekete geçirici mesajlar içeren içerik pazarlaması yoluna da başvurabilirsiniz.
Bütçenizi Belirleyin
Hedeflerinize ulaşmak için yeterli parayı boşa harcamadığınızdan emin olmalısınız. Pazarlama stratejinizin işletmenize fayda sağlaması için, belirli bir oranda gelir elde etmeniz de gerekmektedir.
Birkaç bölüm öncesinde de belirttiğim gibi, pazarlama stratejinizin işe yaramış olması için, yatırdığınız bütçeden daha fazlasını kazanmanız gerekmektedir. Bu nedenle giderlerinizi doğru tahmin etmeye çalışarak, en doğru bütçeyi ayırmaya uğraşmalısınız.
Stratejinizi Oluşturun
Müşterilerinizi, yöntemlerinizi, bütçenizi ve diğer unsurları tanımladığınıza göre en kritik aşamaya geçmeye, pazarlama stratejinizi oluşturmaya hazırsınız. Daha önceki adımlarda, aklınızın bir köşesine not aldığınız bilgileri ve teknikleri artık bir eylem planına dönüştürebilirsiniz.
Bu aşamada yapmanız gerekenler şunlardır:
- Müşterilerinize nasıl ulaşacağınızı belirleyin
- Pazarlama materyallerinizi nasıl oluşturacağınızı kurgulayın
- Bu materyalleri nasıl ve nerelerden paylaşacağınızı belirleyin
Tüm bunları belirledikten sonra, eylem planınızı gerçeğe dönüştürebilirsiniz.
Performansınızı Takip Edin
Pazarlama stratejinizi faaliyete geçirmek, artık yapacak bir işinizin kalmadığı anlamına gelmemektedir. Stratejinizin performansını takip etmek için ayrıntılı bir yönteme ve yeterli araçlara sahip olmak oldukça önemlidir. Bu nedenle; pazarlama stratejinizi oluştururken, kampanyalarınızın başarısını nasıl değerlendireceğinizi hesaba katmanız gerekmektedir.
En başarılı pazarlama stratejileri, pazarlama trendleri ve yöntemleri değiştikçe her zaman farklılık göstermektedir. Her işletme için geçerli bir pazarlama stratejisi yoktur, birçok farklı faktörü tanımlayarak; işletmeniz için en doğru stratejiyi geliştirmeniz gerekmektedir.
Pazarlama için uygulayabileceğiniz çok fazla strateji ve kullanabileceğiniz birçok farklı kanal vardır. Ancak en büyük başarı, işletmenize en uygun olanları belirlemektir.
Hangi yöntemin en iyi sonuç verdiğini bulana kadar, farklı kanalları test etmekten kaçınmayın. Stratejinizi revize etmek, eksiklerini gidermek; doğru bir strateji planının olağan bir parçasıdır.
Pazarlama stratejisiyle ilgili sormak istediğiniz bir soru veya belirtmek istediğiniz bir görüşünüz varsa, yorumlarda benimle paylaşmayı unutmayın.