fbpx

Müzik Marketing (Sanatınızı Duyurma Stratejileri)

Müzik marketing (Müzik Pazarlaması), müziğin ve müzikle ilgili ürünlerin tanıtımı, değerlendirilmesi ve pazarlanması sürecidir. Bir sanatçının veya bir müzik grubunun çalışmalarının hedef kitlesine ulaştırılması ve onlarla etkili bir şekilde iletişim kurulmasını içeren bir pazarlama sürecidir.

Müzik Pazarlaması

Müzik marketing aynı zamanda, sanatçıların ve grupların kendilerini ve müziklerini belirli bir imaj veya marka olarak sunmasına yardımcı olur.

Bu, hedef kitleleri arasında tanınabilirlik yaratmayı ve bağlantı kurmayı içerir. Dijital platformların öneminin arttığı günümüzde, müzik marketing, sosyal medya yönetimi, dijital yayıncılık ve içerik oluşturma gibi yeni ve yenilikçi stratejileri de içerir.

Süreci biraz daha geniş bir perspektiften ele alacak olursak eğer; geleneksel pazarlama yöntemlerinin müzik piyasasında geride bırakıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Günümüz müzik piyasasındaki hedeflenen satış yapısı, tamamen dijital platformlara dönmüş durumda. Neredeyse her anını dijital dünyada geçiren bir kitleye, müzik piyasası ürünlerini geleneksel yollarla tanıtabilmek artık çok zor.

Tüm dijital gelişmelere rağmen bazı sanatçılar, ürettikleri müzikleri dinleyicilerle buluşturmak için geleneksel yöntemleri tercih edebiliyorlar. Bu durumu da örneklendirmek gerekirse bütçe ayırarak yapım şirketleri ile doğrudan anlaşabilir ya da bir yapım şirketinin keşfetmesini bekleyebilirsiniz.

Burada müzik marketing için bir tanım daha eklememiz gerekiyor. Çünkü müzik marketing sadece bir müzik ya da şarkı pazarlama süreci değil, aynı zamanda hayran kitleleri ve yapım şirketleri için müziğin değerini belirleme, paylaşma ve sunma sürecini de kapsıyor. Daha iyi anlamanız için müziği bir “ürün” olarak ele alabiliriz.

Ortaya çıkarmış olduğunuz ürünü, ona ihtiyacı olan veya seveceğini düşündüğünüz insanlara satmayı amaçlarsınız. Satış sürecine geçmeden önce fiyat belirleyerek insanları ürünü almaya teşvik etmelisiniz.

Hedef kitle ürünü keşfettikten sonra dağıtım aşamasına geçilir ve pazarlamanın ilk 4 adımı tamamlanır. İşte, bir müziğin kitlelere duyurulması da bu süreçlerden geçiyor.

Bu içerikte, müzik marketing hakkında bilmeniz gereken stratejilerin tamamını öğreneceksiniz. Sanatçı, söz yazarı, yapımcı hatta organizasyon şirketi için dahi rehber niteliği taşıyor.

Müzik marketing ise sadece hayran kitlelerine ulaşmaktan çok daha fazlasını vadediyor. Nasıl mı? Gelin, en temelden başlayarak pazarlama stratejilerine birlikte bakalım.

Müzik Marketing Nedir?

Müzik marketing, bir sanatçının ya da grubun müzik eserlerini tanıtmak, dağıtmak ve satmak için kullandığı stratejiler bütünüdür. Bu süreç, sanatçının hedef kitleye ulaşmasını ve müziğini markalaşması için olanak sağlar.

Müzik Pazarlaması

Özellikle dijital platformlardaki önemiyle, müziği geniş kitlelere doğrudan dağıtma imkanı sunar.

Tanımda da bahsettiğim gibi müzik pazarlaması denildiğinde aklınıza sadece belirli bir şarkının pazarlama süreci gelmemeli.

Söz yazarları, plak ve organizasyon şirketleri için de bu alan oldukça önemli. O yüzden durumu genelden özele değil, özelden genele değerlendirmek süreci daha sağlıklı anlamanıza yardımcı olacaktır.

Müzik; günümüz toplumunda her anımızın (özellikle duygusal anlarda) hem bir yansıması hem de bu anlarımızı daha özel kılma yöntemimiz.

Hem kendinizi hem de diğer insanları göz önüne getirerek müziksiz bir gün dahi geçirmediğimizi siz de fark edeceksiniz.

Hemen her yerde duyuyor olsak da müzikler, kulağımıza gelene dek oldukça planlı bir pazarlama aşamasından geçiyor.

Söz yazarları, amatör sanatçılar veya popüler sanatçılar, ortaya çıkardıkları eserleri farklı yollarla hedef kitlelerine ulaştırıyor. Burada esas olan 4 adımdan bahsedebiliriz:

  • Müziği veya sözlerini ortaya çıkarmak
  • Paylaşmak
  • Sunmak
  • Teklif almak

Bir beste yazmış veya müzik üretmiş olabilirsiniz. Hatta elinizde ürün olmadan, bu alana nasıl gireceğinizi de merak ediyor olabilirsiniz. Gelin, herkese hitap eden basit ipuçlarıyla konuya derinlik katalım.

Müzik Marketing Nasıl Yapılır?

Öncelikle, ürününüzü hazırlamanız gerekiyor. Elbette bunu nasıl yapacağınız, pazarlamanın konusu değil. Burada önemli olan; paylaşma, sunma ve teklif alma aşamaları.

Müzik Dijital Pazarlama

Paylaşmak için yapım şirketlerini, dijital platformları ve sosyal medya araçlarını kullanabilirsiniz. Ancak müziği tek başına yayınlamak, izleyici kitlesi kazanmak için yeterli değildir.

Örneğin, birçok şarkı beğenilmese de sadece klip çekimleri başarılı olduğu için tıklanabiliyor.

Sunum süreci de başarılı bir şekilde tamamlandığında, geriye müzikten para kazanmak kalıyor. Yani, hayran kitleniz bu parçaya tıklıyor, tüketiyor ve size para kazandırıyor.

Eğer konser verecek bir kitleye sahipseniz, pazar payı daha da genişleyerek size milyonlar dahi kazandırabiliyor. Şimdi, adım adım pazarlama stratejilerine geçebiliriz.

Ürün Oluşturun

Müzik marketing, sadece şarkı sözü veya tek bir single ile başlayabilir. Önemli olan, bu sektöre nasıl adım atmak istediğinize karar vermek. Bu sektördeki konumunuz;

  • Müzik grubu,
  • Solo sanatçı,
  • Söz yazarı ve besteci,
  • Plak yapımcısı olabilir.

Bazı ünlülere baktığınızda, bunların hepsini bir arada yürüttüklerini de görebilirsiniz. Sizin yolculuğunuzda, geçmişe kıyasla çok daha avantajlı alanlar var.

Podcast, YouTube vlogları, TikTok içerikleri gibi tüm ürünler, sizi de bu dünyanın starı yapabilir. Ürününüze ve sektördeki konumunuza karar verdiyseniz, ikinci adıma geçebiliriz.

Gelir Akışına Karar Verin

Fiyatlandırma, ürününüz için belirleyeceğiniz maddi değerdir. Sunduğunuz ürün ne olursa olsun, hayran kitlenizden elde edeceğiniz geliri planlamanız gerekiyor. Burada stratejik bir hamle yapabilir, kısa süreliğine ücretsiz olarak paylaşabilirsiniz.

Örneğin, şarkınızı sosyal medya platformlarında canlı yayın açarak duyurabilirsiniz. Bu yol kısa vadede gelir akışı sağlamasa da zamanla YouTube kanalı açarak ve kitlenizi büyüterek oldukça yüksek tutarlar kazanmanız mümkün.

Gelir Ortaklığı

Burada bilmeniz gereken en önemli kural, gelir ortaklığıdır. Aklınıza gelen tüm sanatçılar, bu yolu kullanarak gelir akışı sağlar. Konser düzenlemek, YouTube’a şarkı yüklemek veya dijital platformlara müzik eklemek gibi yollar tercih edebilirsiniz.

Geleneksel yöntemlerden olan konserler; organizasyon şirketleri, prodüksiyon ekibi, konaklama merkezleri gibi birçok işletmenin ortaklığında düzenlenir. Konserden elde edilen geliri %100 olarak düşünürsek, %15’i sizin, %85’i ortaklarınızındır.

Oynatma ve Akış Fiyatlandırması

Dijital platformda da benzer bir süreç karşınıza çıkacaktır. Her platform, oynatma veya akış başına fiyat belirler. Örneğin, Spotify hak sahiplerine, akış başına 0,003 ile 0,005 dolar aralığında ödeme yapıyor.

Genel olarak değerlendirdiğimizde bu oran, gelirin %70’inin sizin olacağı anlamına geliyor.

Ürün pazarlamak için en iyi alanlardan olan YouTube ise tıklanma üzerine para kazanmanızı sağlıyor. 1.000 izleyici için ortalama 3 ile 10 dolar arasında para kazanabiliyorsunuz.

Apple Music platformu da benzer şekilde 1.000 tıklamaya ulaşan sanatçılara para kazandırıyor. Bu platformda, 1.000 tıklama için 2 dolar elde ediyorsunuz.

Ürününüzü pazarlayacağınız dijital platformlar bunlarla sınırlı değil. En iyi müzik uygulamaları arasına şu platformları da ekleyebiliriz:

  • SoundCloud
  • Fizy
  • Deezer
  • Amazon Music
  • TIDAL Music
  • Lark Player
  • SONGily

Bu uygulamaların tamamında yer alabileceğiniz gibi, sizin için en iyi kitleleri içeren platformları da tercih edebilirsiniz.

Üretim ve Dağıtım Maliyetleri

Müzik Marketing: Üretim ve Dağıtım Maliyetleri

Bütçe planlaması yaparken giderlerinizi de mutlaka hesaba katmanız gerekiyor. Stüdyo, mastering, prodüksiyon, lisans ve diğer yasal işlemler için yapacağınız harcamaları da planlamalısınız.

Ürününüzü Dağıtacak Yerleri Belirleyin

Müzik marketing alanı son derece geniş olduğu için ürününüzü dağıtabileceğiniz birçok yer bulunuyor. Bu platformlar; müziğin çalınması, klibin izlenmesi veya satın alınmasını sağlayarak para kazandıracaktır. Tüm müzik ürünlerini ve dağıtılabileceği yerleri gösteren bir tablo hazırladık.

Ürün Dağıtım Platformu
Single veya albüm ·  Spotify

·  Apple Music

·  YouTube

·  Bandcamp

·  Tunecore

·  CDBaby

·  EmuBands

Konser ·  Bandsintown.com

·  Songkick.com

·  Ticketmaster.com

·  Livenation.com

·  Facebook

·  Spotify konser listesi

·  Web siteniz

Müzik Ürünleri ·  Amazon

·  Merchbar

·  Bandcamp

·  Web siteniz

Lisanslama ·  YouTube İçerik Kimliği

·  YouTube lisansı

·  Müzik lisanslama şirketleri

·  Musicbed.com

·  Musicvine.com

·  Soundsnap.com

·  Mixkit.com

·  Pond5.com

Prodüksiyon ·  Kişisel ağınız

·  AirGigs gibi geniş prodüksiyon pazarları

 

Bu tablodan, sizin için en uygun platformları belirleyebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz, hangi platformu seçerseniz seçin, kendinize ait bir web sitenizin de olması yönünde.

Günümüzde insanların neredeyse her şeyi Google üzerinden aratması, şüphesiz müziğinizi duydukları anda da gerçekleşecektir. Web sitenizi oluşturarak müzik hikayelerinizi ekleyebilir, blog yazabilir, konser görselleri sunabilir, müziğinizi içeren ürünlerin satışını yapabilirsiniz.

Hayran kitleleri, sizinle ne kadar çok etkileşime geçerse, geliriniz de bir o kadar artacaktır.

Promosyon ve Reklam Oluşturun

Müzik marketing sürecinin başarılı olması için ürünü tanıtmak ve satın almaya teşvik etmek gerekir. Geçmişte plak şirketlerinin kasetleri ve TV kanalları etkili tanıtım yollarıydı.

Müzik Pazarlaması

Ancak günümüzde neredeyse esamesi okunmayacak kadar geride kaldılar. Tüm ürün ve hizmetleri pazarlamanın yenilikçi ve şüphesiz en başarılı yolu, dijital pazarlamadır. Peki, bunu müzik endüstrisine nasıl uyarlayacağız?

Web Sitesi

Web siteniz, ürününüzü tanıtmanın en etkili yoludur. Tanıtım sürecinde, tüm odağınızı bu platforma verebilirsiniz.

Öncelikle müziğinizi anlatan logo, renk ve tema seçimi yapın. İnsanların sevdiği müzik türlerinden yola çıkarak beğenebilecekleri diğer detayları tahmin etmek zor değil.

Tamamen size özgü bir alan olsa da sitenizde mutlaka olması gereken bölümler hakkında da bilgi verelim:

  • Müziğiniz veya besteleriniz
  • Düzenleyeceğiniz etkinlikler, konserler, canlı yayınlar
  • Videolar
  • Biyografiniz
  • İletişim formları
  • “Abonelik” opsiyonu

Dilerseniz hayranlarınız için bu platformu bir forum haline getirebilir, yorum yapmaları ve sohbet etmeleri için de paneller ekleyebilirsiniz.

Dizaynına karar vermenizle birlikte arama motorları için optimize etmeniz gerektiğini de unutmayın. SEO stratejileri ve müzik sitenizi en iyi şekilde yönetmek için beni takip etmeye devam edebilirsiniz.

E-Posta Pazarlaması

Müzik Marketing: E-Posta Pazarlaması

Hayran kitlenizin, düzenleyeceğiniz etkinliklerden haberdar olması için çeşitli pazarlama yollarını değerlendirmelisiniz.

E-posta pazarlaması sayesinde, satışa çıkacak olan albümler, yayınlanacak single veya düzenlenecek konser, kitlelere önceden duyurulur.

Sosyal Medya Kanalları

Facebook, Instagram, Twitter ve TikTok, hayran kitlenizle buluşmak için harika kanallardır. Müzik marketing için sosyal medyayı en iyi şekilde yönetmeniz gerekiyor.

Bizim önerimiz, sosyal medya algoritmalarına göre optimizasyon çalışmaları yapan ajanslarla anlaşmanız.

Wikipedia

Ünlü sanatçılar hakkında bilgileri Wikipedia üzerinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Henüz küçük bir kitleye sahip olsanız da mutlaka Wikipedia sayfası almayı planlayın.

Burada bir sayfanız olması sadece Google kullanıcılarına hitap etmenizle sınırlı değildir. Wikipedia, web siteniz için en iyi tanıtım aracı olacaktır.

Backlink bağlantısının bu denli büyük bir sitede yer alması, web sitenizi arama motorunun ilk sayfalarına taşımak için oldukça önemlidir.

Fenomenlerle İş Birliği

Geçmişte sanatçıların tanınması için gazetecilerle tanışması, magazin haberlerinde boy göstermesi, önemli bir stratejiydi.

Günümüzde ise sosyal medya fenomenleri ile iş birliği sağlamanın getirisi çok daha fazla. Takipçi sayısı yüksek olan İnfluencer’ların sadece bir gönderisinde sizin müziğinize yer vermesi, binlerce dinleme almanızı sağlayabilir.

TikTok platformunda, çeşitli müziklerin viral olduğu akımları da mutlaka görmüşsünüzdür. Son zamanların popüler rap şarkıları, genellikle bu kanalda duyuldu ve milyonlara ulaştı.

Süreci Gözden Geçirin ve Analiz Yapın

Şu ana kadar anlattıklarımız, müzik marketing süreçlerinin tamamını kapsıyordu. Ancak siz üretmeye devam ettiğiniz sürece, pazarlama da devam edecektir.

Aynı ürün üzerinden veya yeni müzikler için her zaman müzik marketing çalışmalarına ihtiyacınız vardır.

Belirli kitlelere ulaşmanız ve gelir akışı sağlamanız ardından, süreci değerlendirmelisiniz. Web sitenizin başarısı, müzik platformlarındaki tıklanma oranları, reklamların başarı skalası gibi her detayı analiz etmelisiniz.

Böylece hangi adımlarda başarılı, hangi adımlarda yetersiz kaldığınızı görmeniz mümkün. Elbette bunların hepsini tek başına yapmanız mümkün değil.

Dijital pazarlama uzmanıyla çalışmanın size sağlayacağı katkılardan biri de analiz ve raporlar sunacak olmalarıdır.

Yeniden Pazarlama

Son olarak dijital pazarlamanın en etkili yollarından olan yeniden pazarlamaya değinebiliriz. Müzik marketing kapsamında tanıttığımız ürünün tüketilmesi ve unutulması oldukça kısa sürebilir.

Bu durum, pazarlamanın başarısız olduğu anlamına gelmiyor.

Günümüzde müzikler kısa sürede popülerlik kazanıyor, yüksek dinlenme oranlarına çıkıyor ve kısa süre içerisinde listelerden kalkıyor.

Bunun önüne geçmek ve süreklilik sağlamak için yeniden pazarlama oldukça önemli. Peki, müzik marketing’de yeniden pazarlama nasıl oluyor?

Aslında bu süreç de yukarıda anlattığımız aşamalardan pek farklı değil. Sadece artık ürününüz tanınıyor ve yeniden tanıtma çabasına girmiyorsunuz. Ancak belirli bir süre sonra kitlelere bu müziği yeniden hatırlatmak gerekiyor.

Aynı döngü içerisinde; hedef, dağıtım, promosyon gibi aşamalar izlenerek yeniden pazarlama süreci tamamlanıyor. Böylece müziğiniz, yakaladığı popülerliği uzun vadede korumaya devam ediyor.

Sonuç

İçeriğimizde, müzik marketing hakkında bilmek isteyeceğiniz tüm detayları anlattık. Özetleyecek olursak, dijital pazarlama araçları, müzik pazarlamasında da büyük öneme sahiptir. Müziğinizi geniş kitlelere duyurmak için planlı bir şekilde ilerlemeniz gerekiyor.

Ürünü oluşturma, lisans alma, yayınlanacak platforma karar verme aşamalarından sonra reklam sürecine geçmelisiniz. Tanıtım araçları; sosyal medya kanalları, dijital müzik platformları, TV kanalları ve web sitesi olabilir.

Bu mecralarda iyi bir skala yakalamak için dijital pazarlama uzmanlarına ihtiyacınız vardır. Müzik yapmaya karar verdiğinizden andan itibaren bu alanda deneyimli biriyle çalışmanız, uzun vadede oldukça başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Şarkımı Nasıl Satabilirim?

Dijital müzik platformlarında sanatçı hesabı alarak şarkınızı ekleyebilirsiniz. Bu platformlar, tıklanma veya akış oranına göre ödeme yapacaktır.

Spotify Şarkı Yüklemek Ne Kadar?

Spotify, tüm sanatçılar için tamamen ücretsiz bir platformdur. Müzik yüklemek için ödeme yapmayacağınız gibi herhangi bir ekleme sınırı da yoktur.

Spotify 1 Milyon Dinlenme Kaç TL?

2023 yılının verilerine göre 1 milyon dinleme sayısına ulaşan parça için ortalama 94.860 TL kazanabilirsiniz.

YouTube 1000 İzlemeye Ne Kadar Para Veriyor?

1.000 tıklama alan şarkınız için YouTube, ortalama 0,5 dolar ödeyecektir.

Müzik Marketing için Web Sitesi Kurmak Şart mı?

Aslında müzik pazarlama için web sitesi sahibi olmak zorunda değilsiniz. Ancak istediğiniz başarıyı elde etmek için web sitesi en iyi araçlardan biridir.

Kendi Bestelerimi Nasıl Satarım?

Söz yazarlığı yapıyorsanız, müzik marketing çalışmaları kapsamında adınızı duyurmanız mümkündür. Çeşitli dijital platformlar, web sitesi ve sosyal medya aracılığıyla bestelerinizi tanıtabilir ve sanatçılara satarak para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Kendi Şarkımı Nereye Yükleyebilirim?

Şarkınızı; Spotify, Apple Music, Amazon Music, YouTube gibi birçok platforma yükleyebilirsiniz. Üstelik bunun için herhangi bir ücret ödemeniz de gerekmiyor.

Şarkımı Yükledikten Sonra Ne Zaman Para Kazanabilirim?

Para kazanma süreci, dijital kanallara göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak 1.000 tıklanma üzerine 0,3 ile 0,5 dolar aralığında ödeme alacağınızı söyleyebiliriz.

Müzik Marketing için Ne Kadar Bütçe Ayırmam Gerekiyor?

Ayırmanız gereken bütçe; ürününüz, hedefiniz, hedef kitleniz gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterir. Bu konuda marketing uzmanlarına danışarak bütçe planlaması yapabilirsiniz.

Müzik Marketing Gerçekten Etkili mi?

Evet, başarılı bir müzik marketing süreci, şarkınızı geniş kitlelere duyurmada oldukça etkilidir. Hedef kitleye hitap etmeyi başardığınızda, gelir akışı sağlamanız, konserler ve etkinlikler düzenlemeniz oldukça kolaydır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı