fbpx

Google Ads Otomatik Kurallar Oluşturma

Google Ads, ilişkinizi daha da geliştirebilmek için size bazı fırsatlar sunar. Google Ads Otomatik Kuralları da bu fırsatlarsan biri. Google Ads Otomatik Kuralları, siz uyurken bile kampanyalarınızı yönetmenize olanak sağlıyor. Google Ads reklamlarınızın yönetimini sürekli olarak Google’a emanet edebileceğinizi hiç düşündünüz mü? Gelin bu kullanışlı araç hakkında daha fazla bilgi edinelim. ?

Google Ads Otomatik Kurallar Oluşturma

Google Ads Otomatik Kuralları Nasıl Çalışır?

Google Ads Otomatik Kurallar Oluşturma işlemi adından da anlayacağınız gibi, manuel olmayan ve kampanyalarınızı yürütmenize yardımcı olan bir araçtır. Google Ads’inizdeki “Otomatikleştir” düğmesini tıklayarak kuralları etkinleştirebilirsiniz. Aynı zamanda Google’ın hesabınızla ilgilenmesine de izin vermiş olursunuz…

Arzunuza göre, Otomatik Kurallar’ınız için daha fazla koşul ekleyebilirsiniz. Koşullar tamamlandığında, otomatizmler etkin hale getirilir. Otomatik Kurallar, Google Ads’in tüm alanlarından bağımsız olarak çalışır: Kampanyalar, Reklamlar, Reklam Grupları ve Anahtar Kelimeler.

Google’ın (henüz) bir insan olmadığını lütfen aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle, kurallarınız için doğru sınırları belirleyen siz olmalısınız. Ayrıca gerçekten gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz.

Peki, Otomatik Kuralları nasıl etkinleştirirsiniz? Google Ads Otomatik Kurallarla neler yapabilirsiniz? Kuralları kullanmak için bazı örneklere ve çok az hata yapmanız için bazı örneklere gelin birlikte göz atalım.

Otomatik Kurallarla Yapabilecekleriniz Nelerdir?

  • Promosyonlar veya özel etkinlikler için duyurular planlayabilirsiniz.
  • Siz uyurken bile anahtar kelimeleri veya düşük performans gösteren reklamları duraklatabilirsiniz.
  • Ortalama konumunuzu kontrol etmek için anahtar kelime tekliflerinizi değiştirebilirsiniz.
  • İlk sayfada reklam göstermek için anahtar kelime tekliflerinizi arttırabilirsiniz.
  • Kampanya bütçeniz bittiğinde kendinize bir e-posta gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Manuel olarak hangi sıklıkta neler yaptığınız bir düşünün.  Bir kurallar listesi oluşturursanız Otomatik Kuralları kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.

Otomatik Kuralları günlük, haftalık, aylık ve hatta tek bir sefer için bile etkinleştirilebileceğinizi lütfen unutmayın. Özellikle bu son seçenek sayesinde, Otomatik Kuralların nasıl çalıştığını anlamaya başlayabilirsiniz. Büyük ölçekte ayarlamalar yapmadan önce etkilerini değerlendirme fırsatına sahip olacaksınız.

Google Ads Otomatik Kuralları Nasıl Oluşturursunuz?

Otomatik kuralların çalışma mantığından ve kurallarla neler yapabileceğinizden bahsettik. Şimdi sıradaki sorumuza geçelim: Google Ads Otomatik Kuralların ayarlamasını nasıl yaparsınız?

İlk olarak Google Ads hesabınız açın. Ardından sağ üst köşede yer alan “Araçlar ve Ayarlar” butonuna tıklayın.

Google ADS Otomatik Kurallar

Karşınıza 5 kategoriye ayrılmış bir liste çıkacak. O listede “Toplu İşlemler” başlığı altından “Kurallar”a tıklayın.

Otomatik Kurallar Toplu İşlemler

Kurallara tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki görselde gördüğünüz gibi bir liste çıkacak. Artı işaretine tıkladığınızda ilgili kurala ait belirleyebileceğiniz seçenekleri göreceksiniz. Gelin “anahtar kelime” otomatik kuralını hep birlikte oluşturalım.

Google ADS Anahtar Kelime Kuralları

Anahtar kelime kuralını oluşturmanız için ilk önce “Kuralın türü”nü belirlemeniz gerekiyor. Bu örneğimizde “Anahtar kelime tekliflerini değiştir” ibaresini seçtik.

Otomatik Kural Seçimi

Uygulanacağı anahtar kelimeler” ile hangi anahtar kelime grubunun etkilemesini istediğinizi seçebilirsiniz.

Kural Türü Seçimi

Aynı sayfada aşağıya doğru devam ettiğinizde “Kuralınız için işlem belirleyin” başlığını göreceksiniz. Bu bölümden “işlem” için ne önerdiğinizi, ne kadar bir yüzde oranında teklifinizi arttırıp azaltıp istediğinizi belirleyeceksiniz. İsterseniz üst teklif sınırını belirleyeceksiniz.

Kural İçin İşlem Belirleme

Ekranı aşağı kaydırarak işleminize devam edin. Yaptığınız bu adımlarla, Google Ads üzerinden bir otomatik kural oluşturmuş oldunuz. Böylece dönüşüm sayısı 5’ten büyük ve dönüşüm maliyeti 32₺’den küçük olan anahtar kelimeler, %25’ azaltılabilir. Ardından işleminizin ne sıklıkla gerçekleşmesini istediğinizi girin. Ayrıca kuralınız her işleme sokulduğunda e-posta ile bildirim almak için “Bu kural her çalıştığında” ayarını seçin. Son olarak kural adınızı belirleyin. “Kuralı Kaydet” butonuna tıkladığınızda işleminizi tamamlamış olacaksınız.

Otomatik Kural Kaydetme

Google Ads Otomatik Kullanım Örnekleri Nelerdir?

Kampanya Düzeyinde Örnekleri

  • Artık az kar getiren kampanyalarınız için daha fazla çevrimiçi olmamak için onları duraklatabilirsiniz.
  • İçinde bulunduğunuz haftanın maliyet/getirisi, seçtiğiniz parametrelerin altında olduğunda kampanyalarınızın bütçesini artırabilirsiniz.
  • Yaptığınız bu ayarlamayı belli tekrarlara veya resmi tatillere göre açıp kapatabilirsiniz. Bu durumda kuralı bir defaya mahsus olarak kurmanız gerecek.
  • Yatırımınızı belirli zaman dilimlerinde artırabilirsiniz (örneğin, işletmeniz bir akşamları hizmet veren bir restoransa ise bu seçenek kullanışlıdır)

Anahtar Kelime Düzeyinde Kullanım Örnekleri

  • Tıklama Başına Maliyet (CPC – Cost Per Click) teklifinizi değiştirebilirsiniz
  • Ana sayfa teklifinizi veya ana sayfanızın üst kısmı için teklifinizi otomatik olarak artırabilirsiniz.
  • İyi performans göstermeyen anahtar kelimeleri başlatabilir veya duraklatabilirsiniz.

Reklamlar Ve Reklam Grupları Düzeyinde Kullanım Örnekleri

  • Promosyon etkinliklerinize veya resmi tatillere göre reklamlarınızı açıp kapatabilirsiniz.
  • Hafta sonu belirli duyuruların “Reklam Metni” koşuluyla sıklığını “her hafta” olarak belirterek, belli periyotlar üzerinde çalışabilirsiniz. (Örneğin Cuma günü saat 17.00’ten itibaren duraklatarak)

İpuçları Nelerdir?

  1. Dikkatli Hareket Etmelisiniz

Otomatik Kuralları kullanırken, kural her kullanıldığında posta kutunuza bir e-posta gönderilmesini etkinleştirmeyi unutmayın. Bu düzenleme, otomatik ayarların varlığını size hatırlatmaya yardımcı olur.

  1. Etkileri Değerlendirmelisiniz

Bir kuralın gerçek etkisini kontrol edebilmeniz için onu yalnızca bir kez uygulamanız yeterli. Kuralların doğru çalıştığını gördükten sonra, bunların periyodik ayarlarını (örneğin günlük veya haftalık) planlayabilirsiniz.

  1. Sabırlı Olmalısınız

Dönüşümlere dayalı kurallar oluşturursanız, yaptığınız dönüşümleri doğru bir şekilde analiz edebilmek için daha uzun kullanım aralıkları uygulamanızı öneriyoruz. Yalnızca kısa sürede elde edilen dönüşüm sayısına bakarak mevcut bütçenizi artırma veya azaltma gibi güçlü kuralları uygulamak risk aldığınız anlamına gelir.

  1. Zamanlamanıza Dikkat Etmelisiniz

Aynı veri setinizi etkileyebilecek birden fazla kuralı, aynı anda yürütmemenizi öneriyoruz. Ancak, bir kampanyanızın aynı bölümünde değişiklik yapan birden fazla kuralı yapılandırmak için etkinleştirmeleri farklı zamanlarda planlayabilirsiniz.

  1. Sınırları Ayarlamalısınız

Maksimum CPC teklifinizi, seçilen koşullara göre artırarak veya azaltarak değiştirdiğinizi varsayalım. Kuralınızın tekrar tekrar uygulanmasını ve kampanyanızdaki yatırımı kademeli olarak azaltmamasını (veya hızla artırmamasını) önleyebilirsiniz. Bunun için her zaman minimum ve maksimum değerlerinizi ayarlayın.

Google Ads Akıllı Teklif Verme Stratejileri Nelerdir?

Bu içeriğimizin bu bölümünde, sizler için “Akıllı Teklif” stratejilerine odaklanıyoruz. Akıllı Teklif, tekliflerinizi dönüştürmeyi amaçlayan stratejilerdir. Başlamadan önce, dönüşüm izlemeyi özelliğini doğru kurduğunuzdan emin olmalısınız.

Akıllı Teklif için anlatacağımız beş strateji şunlardır:

  1. EBM Hedefi
  2. ROAS hedefi
  3. Optimize Edilmiş CPC
  4. Dönüşümlerinizi En Üst Düzeye Çıkarın
  5. Dönüşüm Değerinizi En Üst Düzeye Çıkarın

EBM Hedefi

EBM, işlem başına maliyet anlamına gelir. Bu strateji dönüşümlerinizi artırmaya, her dönüşüm için ödemeyi seçtiğiniz tutara mümkün olduğunca yakın bir bütçe harcamanıza odaklanır.

Geçmiş bir girdiniz varsa, Google ayarlanması önerdiği bir miktarı size belirtir. Önerilen miktarı seçebilir veya kendi istediğiniz miktarı girebilirsiniz.

Bu miktarın, ortalama olduğunu ve tek tek dönüşümlerin belirlediğiniz tutardan daha fazla veya daha az maliyetli olabileceğini unutmayın.

EBM Hedefi, kampanya veya reklam grubunuzdaki ürünler benzer bir fiyat aralığındaysa kullanılabileceğiniz en iyi stratejidir.

ROAS hedefi

ROAS, EBM’ye benzer şekilde çalışır ancak Reklam Harcamalarının Getirisine odaklanır. ROAS ifadesinin açılımı Türkçeye “reklam harcamalarının geri dönüşü ve/veya getirisi” olarak çevrilebilir.

ROAS Hedefini ayarlamadan önce, son 30 günde en az 15 dönüşüme sahip olmalısınız. Ancak şunu da ekleyelim, ne kadar fazla dönüşüme sahip olursanız sizin için o kadar iyi.

Ayrıca, izlediğiniz dönüşümler için değerler atamanız gerektiğini de hatırlatalım.

Sizin için optimum ROAS hedefini iki matematik işlemi yaparak anlayabilirsiniz. Diyelim ki reklam için harcadığınız her 2 TL karşılığında 15 TL satış (dönüşüm değeri) elde etmek istiyorsunuz.

ROAS Hedefinizi şu şekilde hesaplayabilirsiniz:

15₺ (satış hedefiniz) ÷ 2₺ (reklam harcamanız) x %100 = %750 ROAS hedefi

Optimize Edilmiş CPC

Bu strateji, manuel ya da otomatik teklif verme stratejilerinizi biraz karıştırır. Anlattığımız önceki stratejiler her zaman bütçenizin tamamını harcamaya çalışır. Optimize Edilmiş CPC ile tıklama değeri, her bir açık artırmanın ayrıntılarına göre düşecek veya artacaktır.

Google, bir tıklamanın satışa yol açabileceğine inanırsa, manuel teklifinizi yükseltilir. Bu ihtimalin zayıf olduğuna inanırsa, teklifinizi düşürür ve siz de daha az bütçe harcarsınız.

Google Ads sistemi kullanılan tarayıcı, konum ve saatin kaç olduğu gibi çeşitli faktörleri inceler. Bu faktörleri, tıklamanın kalitesini ve kullanıcının amacını değerlendirmek için sahip olduğu geçmiş verilerle karşılaştırır.

Dönüşümlerinizi En Üst Düzeye Çıkarın

Aslında başlığımız ne yapacağını çok iyi ifade ediyor, yapacağınız bu ayarlama ile dönüşümlerinizi en üst düzeye çıkarabilirsiniz.

Bu strateji sayesinde bütçeniz sınırları içinde kalarak, hedefinizin en yüksek dönüşümü elde etmek olduğunu belirleyeceksiniz.

Akıllı teklif atamak, gerçek zamanlı verileri kullanarak reklamlarınız için en uygun teklifi seçmenizi sağlar. Dezavantajı ise mevcut tekliflerin kullanılamayacak olmasıdır.

Bu stratejiyi kullanmaya karar verirseniz, günlük ortalama bütçenizi kontrol etmenizi ve belirleyeceğiniz yeni bütçeyle karşılaştırmanızı öneriyoruz.

Hedeflediğiniz harcama bütçesinin altında kalıyorsanız, “Dönüşümleri En Üst Düzeye Çıkar” seçeneğini kullanarak harcamalarınızı arttırabilirsiniz.

Bunun nedeni, bu stratejinin en fazla dönüşümü elde etmenizi sağlamayı hedeflemesidir. Ve bunu yapmak için de ayırdığınız tüm bütçeyi kullanır.

Google Tag Manager hakkında detaylı bir bilgi almak için  ? https://www.kamilkeles.com/google-tag-manager/

Dönüşüm Değerinizi En Üst Düzeye Çıkarın

Anlattığımız bir önceki stratejiye çok benzer. Aralarındaki tek fark bu stratejide hedefin, belirlediğiniz bütçe dahilinde kalarak maksimum dönüşüm değerine ulaşmak olmasıdır.

Sık Sorulan Sorular

Organik aramalar ve Tıklama Başına Maliyet (CPC – Cost Per Click) aramalarının farkı nelerdir?

Anahtar kelimeler, Google ve diğer arama motorlarında yapılan aramaların temelini oluşturur. Google aramaları söz konusu olduğunda, organik arama sonuçları ile CPC reklam sonuçları arasında net bir ayrım yapmamız gerekiyor.

Organik sonuçlar, bir aramanın ödeme yapılmayan tüm sonuçları anlamına gelir. Bu sonuçlar çeşitli faktörlere bağlıdır. Ayrıca web sitelerinin ve sayfaların konumlandırılmasını optimize etmeye hizmet eden SEO gibi disiplinler vardır.

CPC ise bambaşka bir dünyadır. Google Arama Ağı, ücretli reklamlarınızın aynı organik sonuçların üzerinde sıralanmasına olanak tanır. CPC ile siteniz zirveye ulaşır ve yalnızca gerçek tıklamayı alırsa maliyet sizden alınır.

Google’a reklam vermenin avantajları nelerdir?

Google’a reklam vermek size çok sayıda fayda sağlar. Kısaca üç madde ile özetlemeye çalışırsak,

  1. Siteniz daha fazla trafik alır, bu sayede işletmenizi daha geniş kitlelere tanıtabilirsiniz.
  2. Kampanyalarınız üzerinde tam kontrol sağlamanızı yardımcı olur. Hedef kitlenizin kimlerden oluşmasını istediğinize karar verebilir ve bütçenizi kontrol altına tutabilirsiniz.
  3. Diğer Google araçları ve çok daha fazlası ile ölçülebilen ve çaprazlanabilen verilere erişim sağlarsınız. Kullanıcılarınızın reklama tıklayıp tıklamadığını, hangi sayfaları ziyaret ettiğini ve hatta sayfalarınızın hangi bölümlerine daha çok odaklandıklarını bileceksiniz.
  4. Google Ads Otomatik Kurallar ile ilgili karşılaşabileceğiniz Olası Sorunlar Nelerdir?

Alabileceğiniz olası hata mesajlarını şu şekilde sıralayabiliriz. Hata mesajı aldığınızda telaşlanmanıza gerek yok, karşınıza çıkabilecek her sorunun mutlaka bir çözümü var.

  • Çok nadir de olsa kuralınız çalışmaya başladıktan hemen sonra hata verebilir.
  • Kuralınız çalışmaya başlayabilir ama herhangi bir değişiklik olmayabilir. Kuralınız çalışır ancak hiçbir değişiklik gözlemlemezsiniz.
  • Kuralınız “devre dışı bırakılan kullanıcı” mesajını gösterebilir. Eğer ki Google Ads hesabınıza erişiminizi kaybederseniz, tanımladığınız kurallar çalışmaz.
Google Optimize ile A/B Testleri Oluşturmak İster Misin? Bunu için bu içeriğimi inceleyebilirsin. ? https://www.kamilkeles.com/google-optimize-nedir/

Bu içeriğimizde, Google Ads Otomatik Kurallar’ı hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri sizin için derledik. Aklınıza takılan bir soru ya da paylaşmak istediğiniz bir deneyiminiz varsa yorumlar kısmında buluşalım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir