fbpx

Google Ads Teklif Stratejileri

Google Ads, reklam verenlerin tıklanabilir reklamları adına teklif vermeleri için bir sistem sunar. Ayrıca, Google’ın arama motoru sonuç sayfalarında görünmelerine yardımcı olan olağanüstü bir araçtır. Bu teknik, hemen hemen her sektördeki kampanyalar için kullanılabilir.

Temel hedef, reklamlarınızın aldığı gösterimlerin ve tıklamaların sayısını katlamaktır. Bu, ideal olarak oluşturduğunuz reklamların karlılık için daha fazla dönüşüm sağlaması anlamına gelmektedir. Öyleyse Google Ads reklamcılık için kullanmanız gereken en doğru araçtır.

İlk bakışta Google Ads dünyası bir kullanıcıya karmaşık görünecektir. Ancak, bu dünyada gezinmenin karmaşık olmasına gerek yoktur. Google Ads kampanyanız son zamanlarda yavaşsa ve onu hareketlendirmek istiyorsanız en iyi Google Ads teklif stratejilerini kullanmaya başlamanız gerekir.

Google Ads Teklif Stratejileri

Teklif Stratejisi Nedir?

Teklif stratejisi iki temel kritere bağlı belirli bir odağa sahip bir kampanyadır:

  • Kampanyanızın hedeflediği ağ (Görüntülü Reklam veya Arama)
  • Tıklamalar, gösterimler, dönüşümler ve görüntülemeler gibi odak noktanız

Bu stratejilerin arkasındaki fikir, hedef kitlenizin ne olduğuna bağlı olarak belirli hedeflere ulaşmanıza yardımcı olmalarıdır. Bunları, daha yüksek bir tıklama oranı elde etmek, daha iyi bir izlenim bırakmak veya dönüşümleri artırmak için kullanabilirsiniz.

Kullanabileceğiniz farklı teklif stratejileri vardır. Sizin için en iyi olanı seçebilmek için tüm seçenekleri anlamanız önemlidir. Bunun için aşağıdaki notlara göz atmanız doğru olacaktır. Aşağıdaki notlar gerekli ve kullanışlı olan tüm teklif stratejileri hakkında bilgi edinmenizi sağlayacaktır.

Google Ads Açık Artırması

Bir reklam online olmaya hazır olduğunda, bir reklam açık artırmasından geçer. Google Ads açık artırması, hangi reklamların çıkacağına karar vermek için her Google aramasında gerçekleşen bir süreçtir. Oluşturduğunuz reklamın hangi konumda görüneceğini belirler.

Google Ads sistemi, anahtar kelimeleri aramayla eşleşen tüm reklamları bulur. Ardından, Google’ın mekanizması bu reklamlardan yabancı bir ülkeyi hedefleyen reklamlar veya bir politikaya uyum sağlamayanlar gibi alakasız olanları yok sayar.

Böylece sadece yeterince yüksek Reklam Sıralaması bulunanların reklamların görünür hale gelir. Reklam Sıralaması, teklifinizin, Reklam Sıralaması eşiklerinin, kişinin arama bağlamının ve uzantıların beklenen etkisinin bir kombinasyonundan oluşur.

Teklif Verme Özellikleri

Google Ads, Görüntülü Reklam Ağı’nda kampanyanız için çeşitli şekillerde teklifler oluşturmanıza olanak tanır. Reklam açık artırmasında, reklamlarınızdan en yüksek değeri elde etmenize yardımcı olmak için tekliflerini kullanırlar.

Reklamınız yayınlanmaya hazır olduğunda, Google Ads özel veya varsayılan teklifleri kullanmak isteyip istemediğinizi kontrol eder. Özel teklifler, tek bir hedefleme yöntemi için etkin hale getirilebilir. Örneğin, konu arandığında sitenizdeki reklamlar o konuyla alakalı olduğunda Google Ads bu teklifi kullanacaktır.

Öte yandan özel özel teklifleriniz yoksa varsayılan teklifler gereklidir ve uygulamaya konulurlar. Ayrıca, teklif tutarınızı artırmak veya azaltmak ve reklamlarınızın sitenizde ne zaman görüneceğini kontrol etmek için teklif ayarlamaları gerçekleştirebilirsiniz.

Reklam Açık Artırması

Reklam açık artırması, hangi reklamların gösterileceğini, ortaya çıkacakları sırayı ve bu reklamların maliyetinin ne olacağını belirler. Reklamlarınız, diğer pazarlamacıların reklamları arasında nasıl performans gösterdiklerine veya ne kadar dikkat çektiklerine göre sıralanır.

Maksimum TBM tekliflerine ve kalite puanlarına göre derecelendirilirler. Kalite puanları, hem anahtar kelimelerinizin hem de PPC reklamlarınızın kalitesi ve alaka düzeyinin derecelendirilmesi anlamına gelir. Kalite puanınız diğer reklam verenlerin puanından daha iyiyse, teklifleri daha yüksek olsa bile size ait reklamın gösterileceği anlamına gelir.

Anahtar Kelime Planlayıcı

Anahtar Kelime Planlayıcı ile şirketinizin ürünleri, hizmetleri ve hedef müşterileriyle uyumlu ve alakalı olan Arama Ağı kampanyaları içi anahtar kelime fikirleri arayabilirsiniz. Anahtar kelimelere ilişkin arama hacmi verileri de dahil olmak üzere geçmiş istatistikleri vurgular. Böylece onları kampanyalarınıza eklemek isteyip istemediğinizi belirleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Planyaıcısı

Hedef sonuçlarınızı iyileştirebilir, veri aralığına göre özelleştirebilir ve organize bir biçimde filtreleme yapabilirsiniz. Ayrıca dönemsel eğilimleri takip edebilir ve birden çok dijital platform, konum ve cihaz için anahtar kelime fikirlerini inceleyebilirsiniz. Bu fikirlere ulaşmak için Google Ads hesabınızı giriş yapın Ayarlar > Planlama > Anahtar Kelime Planlayıcı bölümünden giriş sağlayabilirsiniz.

Google Ads Teklif Stratejileri

Google Ads, tıklamaları en üst düzeye çıkarmadan geliştirilmiş tıklama başına maliyete kadar çeşitli teklif verme stratejileri sunar. Kampanya performansınızı artırmak için bunları nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerekir.

Google Ads Teklif Stratejileri

1. Manuel Tıklama Başına Maliyet

Manuel tıklama başına maliyet veya TBM, kampanyada reklam grupları için farklı teklifler belirlemenize olanak tanır. Bu, tek tek anahtar kelimeler veya yerleşimler yoluyla yapılabilir. Esasen, şirketiniz için her reklam oluşturduğunuzda ve yayınladığınızda bir tıklama başına maliyet belirlemeniz gerekir.

Bu çok yararlıdır. Çünkü o zaman yalnızca bir müşteri iş teklifleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için reklamınızı seçtiğinde ödeme yaparsınız. Bu, yeni reklam verenlerin reklam performansına göz kulak olmalarını ve fazla harcama yapmamalarını sağlar.

2. Akıllı Teklif

Dönüşümlere odaklanan Google Ads akıllı teklif özelliği, tekliflerin ayarlanmasında yer alan karmaşık manevra ve tahmin işlerini halledebilir. Bu özellik, her açık artırmada dönüşüm değerini optimize etmek için algoritmalar gibi makine mekanizmalarını kullanan otomatik teklif stratejilerinin bir derlemesidir.

Bu teklif verme biçimiyle ilgili birkaç strateji vardır. Bunlar hedef EBM, hedef ROAS, dönüşümleri en üst düzeye çıkarma ve geliştirilmiş TBM şeklindedir. Yatırımlarınızın geri dönüşünü artırmak için bunları kullanabilirsiniz. Akıllı Teklif stratejisinin avantajları arasında makine öğrenimi, esnek kontroller ve şeffaf performans raporlaması bulunur.

3. Hedef EBM Teklifi

İşlem başına maliyet veya EBM hedefi, teklifleri hedef maliyetle veya bu maliyetin altında olabildiğince çok dönüşüm elde etmenize yardımcı olacak şekilde ayarlayan bir Google Ads akıllı teklif stratejisidir. Gelişmiş mekanizmalar sayesinde teklifleri optimize edebilir ve her bir açık artırma için teklifleri özelleştiren açık artırma zamanı özellikleri sunabilirsiniz.

Aynı zamanda tek bir kampanyada stant bir stratejidir. Ayrıca birden çok platformda bir portföy tekniği olarak kullanılır. Portföyleri kullanmak, performans hedeflerine ulaşmanıza ve değişiklik gerekiyorsa teklif ayarlarını hızlı bir şekilde ayarlamanız konusunda size yardımcı olur.

Dönüşümleri optimize etmek istiyorsanız, bu sizin için çözüm olabilir. Bu tür bir strateji, belirli bir edinme maliyetiyle daha fazla dönüşüm oluşturmaya odaklanacaktır.

Google Ads, tekliflerinizi ortalama EBM’nize göre otomatik olarak belirleyecektir. Edinme maliyetlerinizi bilmiyorsanız bu bir sorun olabilir. EBM’niz, bir müşteri için harcayabileceğiniz paranın miktarıdır.

4. Geliştirilmiş TBM

Geliştirilmiş tıklama başına maliyet veya GTBM, manuel teklif verme dönüşümlerinin sayısını katlar. Tekliflerinizi tıklamalar için otomatik olarak ayarladığınızda, bu muhtemelen sitenizde satışla sonuçlanacaktır. Arama ve görüntülü reklamcılık kampanyalarında, manuel teklif vermede olduğu gibi dönüşüm başına maliyetinizi aynı tutmaya çalışırken dönüşümleri artırabilirsiniz.

Online alışveriş pazarlaması için bile genel harcamalarınızı korumanıza ve reklamlarınızın her biri için tutarlı kalmasını sağlamanız konusunda size yardımcı olur. Bu, daha sonra yüksek dönüşümlere öncelik vermenize ve sitenizde satışla sonuçlanabilecek çeşitli eylemlere uygun şekilde değer vermenize olanak tanır. Hatta mobil dönüşümlerle birlikte sitenize gelen her tür trafik için farklı oranları hesaba katar.

5. Video Reklamlarla Etkileşimler

Video reklam yayınlamak söz konusu olduğunda görüntüleme başına maliyet veya GBM teklifini kullanabilirsiniz. Harekete geçirici mesajlara, yer paylaşımlarına, kartlara ve tamamlayıcı banner seçeneklerine yapılan tıklamalar dahil olmak üzere video görüntülemeleri ve etkileşimler için ödeme yaparsınız.

Bir kişi videonun en az 30 saniyesini veya tüm süresini izlediğinde bir görüntüleme sayılır. Ayrıca, bir tüketici reklamla etkileşime girdiğinde de dikkate alınır. Video reklamları uyarlamak için izleme başına ödemek istediğiniz en yüksek fiyatı TrueView adlı bir özelliğe girmeniz yeterlidir.

GBM, yalnızca diğerlerinden daha fazla görünmekle kalmayıp aynı zamanda diğer reklamlara kıyasla daha yüksek bir konumda görünme olasılıklarını artırdığı için şirketinizin reklam sıralamasını etkileyebilecek bir faktördür.

6. Hedef ROAS

Google Ads, tekliflerinizi, reklam harcamalarından beklediğiniz getiriye göre dönüşüm değerini en üst düzeye çıkaracak şekilde belirler. Üzerinde çalışılması biraz matematik gerektirir. Ancak bunu başarabilirseniz size oldukça yardımcı olabilecek bir teklif stratejisidir.

Hedef ROAS’ı (belirlediğiniz reklam harcamalarından elde edilen gelir) şu şekilde hesaplarsınız: (satış ÷ reklam harcaması) x 100. Emin değilseniz yüzdenizin ne olması gerektiğine karar vermenize yardımcı olması için önceki kampanyalara göz atabilirsiniz.

7. Hedef Gösterim Payı Teklifi

Hedef Gösterim Payı teklifi, piyasadaki yeni teklif stratejilerinden biridir. 2019 yılında hedef arama sayfasındaki konum ve hedef geçiş payı tekliflerinin yerini almıştır. Reklam verenler, hedef EBM için yaptıkları gibi bir hedef gösterim payı yüzdesi belirler.

Reklam yerleşimleri için üç seçeneğiniz vardır:

  • Sayfanın mutlak en üstü
  • Sayfanın en üstü
  • Sayfanın herhangi bir yeri

Google bundan sonra tekliflerinizi ayarlayacaktır.

8. Tıklamaları En Üst Düzeye Çıkarma

Tıklamaları en üst düzeye çıkarma, tekliflerinizi, belirtilen bütçe dahilinde olabildiğince çok tıklama alacak şekilde ayarlayan otomatik bir stratejidir. İşin çoğunu Google Ads yaptığı için muhtemelen tıklama kazanmanın en basit yolu budur.

Dahası, reklam gruplarınız, anahtar kelimeleriniz veya yerleşimleriniz için teklif tutarları belirlemenize gerek yoktur. Bu teklif stratejisinin temel hedefi mevcut bütçe dahilinde en fazla tıklamayı elde etmek şeklindedir. Dolayısıyla mutlak dönüşüm odaklı bir kampanya güdüyorsanız bu teklif stratejisi performans için doğru seçenek olmayacaktır.

9. Gösterim Teklifleri

Elbette herhangi bir sitenin temel hedefi reklamlar yoluyla ziyaretçileri çekmektir. Teklif verilebilir ifadeleri görüntülemek için gBGBM veya bin başına görüntülenebilir maliyet belirlemek, reklamınız için Google Görüntülü Reklam Ağı’nda nasıl göründüğüne göre teklif vermenize olanak tanır.

Tıklama alıp almadıklarına bakılmaksızın, görüntülenebilir reklamlar için ödemek istediğiniz maksimum fiyatı belirleyebilirsiniz. Bu, para kaybetmemenizi veya gereğinden fazla harcamamanızı sağlar. Görüntülü veya video reklamlarınızın yüzde 50’si ekranda bir saniye veya daha uzun süre gösterildiğinde reklam “görüntülendi” olarak sayılır.

gBGBM ile tıklamalar yerine daha çok görüntülemeler yoluyla marka bilinirliğini artırmayı önemsersiniz.

Google Ads Teklif Stratejileri Püf Noktaları

Google Ads Teklif Stratejileri Püf Noktaları

Şu ana kadar, Google Ads hesabınız için teklif vermenin farklı yollarını öğrenmiş olmalısınız. Açık artırma sonuçlarınızı iyileştirmek için platformda kullanabileceğiniz farklı özel fırsatlar vardır. Bunları ıskalamak istemeyeceğinizden emin olabilirsiniz.

1. Teklif Değiştiriciler

Tüm cihazların, haftanın günlerinin, günün saatlerinin ve coğrafi konumların farklı performans gösterdiğini biliyor muydunuz? Google Ads’de bu metriklere dayalı raporlar çalıştırabilir ve performansa bağlı olarak teklifleri artırmanın veya azaltmanın nerede mantıklı olabileceğini görebilirsiniz.

Cihaz performansını görmek için kampanyalarınızı veya reklam gruplarınızı bölümlere ayırabilir ve tek tek cihaz performansının ne olduğunu görebilirsiniz. Böylece daha isabetli reklam teklifleri vermeyi başarabilirsiniz.

Örneğin, mobil cihazların daha düşük bir maliyetle dönüşüm sağladığını görebilirsiniz. Öyleyse, söz konusu belirli kampanya için mobil cihazlarda %20 pozitif teklif değiştirici ayarlamak mantıklı olacaktır.

2. Teklif Verme Kuralları

Google Ads, seçtiğiniz parametrelere bağlı olarak teklifleri ve/veya bütçeleri duraklatacak, etkinleştirecek ve değiştirecek belirli teklif verme kuralları belirlemenize olanak tanır. Google Ads’deki sekme görünümünüze bağlı olarak, kampanya, reklam grubu, reklam veya anahtar kelime düzeyinde kurallar belirleyebilirsiniz.

Örnek olarak, ortalama dönüşüm başına maliyet belirli bir düzeyin altındaysa teklifli belirli bir yüzde oranında artırmak için bir kural oluşturabilirsiniz. Ortalama reklam konumu düşükse, dönüşümleri iyileştirmenize yardımcı olmak için başka bir kural teklifinizi yükseltebilecektir.

3. Satış İçin Teklif Verme

Birçok kişi bir Google Ads hesabına bakacak ve dönüşüm uğruna daha fazla dönüşüm elde etmeye çalışacaktır. Ama bu yanlış bir yaklaşımdır. Örneğin SaaS işletmeniz için potansiyel müşteriler oluşturmaya veya kullanıcılar edinmeye çalışıyorsanız kampanyanız yanlış çalışabilecektir.

Hangi anahtar kelimelerin satış sağladığını izlemiyorsanız, tüm tıklama başına ödeme trafiğini rastgele bir dönüşüm başına maliyeti hedef ile aynı kabul edersiniz.

Ancak bazı anahtar kelimelerin satış oranı diğerlerinden daha yüksek olacaktır. Böyle bir durumda, bu anahtar kelimeler için daha yüksek teklifler vermeniz ve hesap ortalamasından daha yüksek bir dönüşüm başına maliyet alabilmeniz gerekir. Sonuçta nihai hedefiniz daha fazla gelir elde etmenize yardımcı olacak anlaşmalar yapmaktır.

4. Mevsimsel Trendler

Yılın zamanına bağlı olarak sezonluk bir işletme olmanız durumunda Google Ads performansınız dönemlere göre farklılık gösterecektir. Bu, dönüşümlere ait oranların düşebileceği ve dönüşüm başına maliyetin artabileceği anlamına gelir.

Dönüşüm oranlarınız normalde olduğundan çok daha yüksekse, agresif bir şekilde teklif vermek ve mümkün olduğunca çok dönüşüm elde etmek için bir nedeniniz var demektir. Ancak mevsimsel zaman dilimi geçtiğinde bu performans devam etmez. Dolayısıyla gerekli teklif değişikliklerini yapmanız gerekir.

5. Farklılıklar

Açılış sayfası tekliflerinizi hiç iki yönlü olarak test ettiniz mi? Test ettiyseniz, ne kadar bir dönüşüm artışı (veya düşüşü) bekleyebileceğinizi bilirsiniz. Bu olduğunda satış/kapanış oranlarınız da artar veya kötüleşir.

E-ticaret siteleri için ortalama sipariş değerleri gibi farklı anahtar kelimeler farklı marjlar ve lira değerleri getirir. “Açık teklif” zihniyetinden uzak durmak önemlidir. Tüm anahtar kelimelerin aynı teklif hedeflerine sahip olmasına gerek yoktur.

Ayrıca yeni teklifleri test etmeye devam ederken, ilk müşteri yakalandıktan sonra nelerin değiştiğini (kapama süresi ve satış oranları gibi) yakından takip etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Sonuç

Gördüğünüz gibi, pazarlamanızı bir şekilde geliştirmek için kullanabileceğiniz çok sayıda teklif stratejisi vardır. Her stratejinin avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle hangi teklif stratejisini seçmeniz gerektiği konusunda neyi başarmayı umduğunuza bağlı olacaktır.

Zaman ayırın ve kendinize en iyi başarı şansını vermek için tüm seçenekleri gözden geçirin. Bunlar yalnızca akıllıca değerlendirilip seçildiklerinde işe yararlar. Teklif verme stratejileri, tüm çözümlere uyan tek bir çözüm değildir. Bu nedenle belirlediğiniz şeyi başardıklarından emin olmak için bunları sık sık kontrol ettiğinizden emin olmalısınız.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Teşekkür ederim, yararlı bir paylaşım olmuş. SEO Yapmak güzel yetenek, sabır işi gerçekten. Bunları yaparken çoğumuz dijital pazarlamanın gücünü göz ardı ediyoruz, özelliklede ben 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı