fbpx

Okr Nedir?

Son zamanlarda pek çok kişi Okr nedir? sorusunu soruyor. Değişen ve globalleşen dünyada şirketler kendilerine en uygun hedefi oluşturmalıdır.

Bu hedefi tanımlarken uygulama aşamalarının detaylı şekilde planlanması oldukça önemlidir. OKR, şirketlerin hedeflerine nasıl ulaşacaklarının yol haritasını oluşturan bir uygulama yöntemidir.

OKR Nedir

OKR Yöntemi Nedir?

OKR yöntemi 1970’li yıllarda Intel’de kullanılmaya başlanmıştır. 1970 yılından sonra 199 yılında ise profesyonel olarak literatürdeki yerini almıştır.

Bu yöntem eski Intel çalışanı John Doerr aracılığıyla risk kapitalisti Kleiner Parkins tarafından Google’da kullanılmaya başlandı. Böylece günümüzde pek çok şirket tarafından kullanılan OKR yönteminin temelleri atıldı.

Her büyüklükteki işletme ve şirketler tarafından kullanılan bu yöntem, şirketlerin gelişmesini sağlayan hedeflerin uygulanmasını kolaylaştırır.

OKR Yöntemi Nedir?
OKR Yöntemi Nedir?

OKR’nin Ana Bileşenleri Nelerdir?

OKR yönteminin uygulanabilmesi için ana bileşenlerin net bir şekilde öğrenilmesi gerekir. OKR 3 ana bileşenden oluşur. Bunlar: Hedef, Başarı kriterleri ve iş planıdır. Hedef aşamasında nitelikli, ilham verici ve özgün bir hedef belirlenmelidir. Başarı kriteri ise başarıya nasıl ulaşılacağını belirten kriterler bütünüdür. Bu aşamada sayısal, ölçülebilir ve nitelikli verilerden yardım alınır.

İş planında hedefe ulaşacak aktivite, proje ve görevler net bir şekilde belirtilir.

OKR Yönteminin Özellikleri Nelerdir?

Son zamanlarda ülkemizde ve dünyada iş koşulları çok hızlı bir şekilde değişti. Değişen bu dünyaya ayak uydurmak isteyen şirket ya da bireylerin hızlı ve çevik olması, müşteri odaklı tasarımlara imza atması oldukça önemlidir. Bunun için de işletmelerin OKR gibi kendisini kanıtlamış yöntemden yardım alması gerekir. OKR yönteminin en belirgin özellikleri şunlardır:

  • OKR, şirketlerin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur.
  • Sonuç odaklıdır.
  • OKR yönteminde tamamen yeni yaklaşımlara yer verilir. Bu sayede şirketler günümüz dünyasına kolayca ayak uydurur.
  • OKR, çalışanların motivasyon ve koordinasyonunu artırır.

Bu yöntemin olumsuz bir yönü olmadığı için birçok şirket OKR’yi tercih ediyor.

OKR Yöntemi Nasıl Uygulanır?

OKR yönteminin uygulanabilmesi için birtakım işlemlerin başarıyla tamamlanması gerekir. Bu işlemlerin bir veya birkaçında yapılacak hata süreçten alınacak verimi ciddi oranda düşürebiliyor.

OKR yönteminin uygulanabilmesi için ilk olarak vizyonun belirlenmesi gerekir. Vizyon belirlenmeden farklı işlem yapılamaz. Vizyon belirlendikten sonra ulaşılmak istenen hedefler listelenmelidir.

Hedef belirleme aşaması şirketten şirkete değişebiliyor. Hedefler belirlendikten sonra hedeflere ulaşmaya yardımcı olacak uygulama yöntemleri belirlenmelidir. Uygulama yöntemleri kapsamında teknolojiden de yardım alınmalıdır. Tüm işlemler başarıyla tamamlandıktan sonra uygulanacak yöntemler bilinçli ve dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.

OKR Yönteminin Avantajları

Globalleşmek isteyen şirketler kendisine uygun ve başarabileceği hedefleri belirler. Ancak belirlenen hedefe ulaşılamaması durumunda zaman ve para kaybı ile karşı karşıya kalabilir. OKR yöntemi bu aşamada devreye girerek işletme için uygun stratejinin belirlenmesine yardımcı olur. Yöntemin en önemli faydası bu olarak kabul edilir.

OKR yönteminin kullanılmasıyla beraber şirket içerisinde çalışan kişilerin iletişimi gelişir. Çünkü bu yöntem iş birlik çalışma yaklaşımı ile hareket eder. Şirket çalışanlarının iletişimi güçlü olursa başarı daha kolay gelir. Bunun yanında bu yöntem ile beraber şirketler neyi yapıp neyi yapamadığını detaylı olarak görür. Başarı oranı bu yöntem ile beraber net bir şekilde gözler önüne serilir.

OKR Yönteminin Avantajları
OKR Yönteminin Avantajları

Hangi Şirketler OKR Yöntemini Kullanır?

OKR yöntemi son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Artan bu popülerliğe bağlı olarak alanında bir numara olmak isteyen firmalar OKR yönteminden yardım alıyor.

Ancak bazı kişiler bu yöntemin yalnızca işletmeler için uygun olduğunu düşünüyor. Bu doğru bir düşünce değildir. Hayat içerisinde kişisel hedeflerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmek isteyen kişiler bu yöntemden yardım alabilir.

Alanında uzman olan Sartoruis, Amazon, Dell, Deichmann, Trivago ve Zalando gibi şirketler bu yöntemden yardım alır. Bu şirketler OKR yöntemi kapsamında kısa ve uzun vadeli planlar yaparak kendisini geliştirme fırsatı yaratır.

OKR Yöntemini Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Okr yöntemini uygularken özverili davranmak oldukça önemlidir. Özverili davranmak için de uygulama aşamasında uyulması gereken bazı kısasları bilmek gerekir. Bilinmesi gereken kısaslardan ilki sonuçlara odaklanılacağıdır. Bu yöntem uygulanırken girdilere değil sonuca odaklanılır.

OKR yöntemi kapsamında çalışan performansına değil stratejiyi yönlendirmeye odaklanmak gerekir. Strateji yerine çalışan performansına odaklanılırsa süreç çıkmaza girebilir.

OKR Sisteminin Şirketlere Katkısı Nelerdir?

OKR yönteminin şirketler için birçok katkısı vardır. Bu katkılarından dolayı şirketler OKR yöntemini uygulamayı tercih eder. Bu yöntemin şirketler için en önemli katkısı nakit kazanmayı kolaylaştırmasıdır. Şirketler bu yöntem kapsamında uyguladığı yöntemlerle satış rakamlarını gözle görülür biçimde artırabilir.

OKR yönteminin şirketler için diğer katkısı ise popülerliktir. Bu yönteme dahil olan şirketler popülaritesini üst seviyeye çıkarır. Şirketlerin popülerliği üst seviyeye çıkarsa yeni pazarlar yaratılabilir. Yani bu yöntem dolaylı yoldan şirketler için yeni pazarlar yaratma imkanı sunuyor.

OKR Her Sektörde Uygulanabilir Mi?

OKR yöntemiyle ilgili farklı sorular soruluyor. Sorulan sorulardan birisi de OKR yönteminin her sektöre uygun olup olmamasıdır. OKR, küresel çapta hizmet veren uygulama bütünü olduğu için pek çok sektörde rahatlıkla uygulanabiliyor. Küresel çapta mücadele eden futbol takımlarından, düşük bütçeli porselen üreticilerine; ulusal inşaat firmasından eğitim sektörüne birçok alanda bu yöntem uygulanabilir. Başarılı olmayı hedefleyen, satış sayılarını üst seviyelere çekmek isteyen her türlü işletme bu yöntemi uygulayabilir.

OKR Her Sektörde Uygulanabilir Mi?
OKR Her Sektörde Uygulanabilir Mi?

OKR Yönteminin Başarısı Nasıl Ölçülür?

OKR yönteminin başarılı olup olmadığını anlayabilmek için sonuç aşamasına özen göstermek gerekir. Eğer sonuç aşamasından sonra istenen hedeflere belirlenen sürede ulaşılmışsa yöntem başarıyla uygulanmıştır. Ancak belirlenen hedefe ulaşılamamışsa OKR yönteminin geliştirilmesi ve yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyulabilir.

OKR yönteminin sonucunu net bir şekilde görebilmek için anketten yardım alınabilir. Yapılan uygulama basamaklarından sonra hem müşteri kitlesine hem de şirket çalışanlarına anket uygulanarak verim puanı ölçülebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir